MALINKA

0 (0 ocen)

  • 15 min

Uwielbiamy w domu to ciasto ;) Jest orzeźwiające i robię je w sezonie malinowym bardzo często!

  • 15 min

Składniki:

  • 125 g masła
    125 g cukru pudru
    110 g cukru kryształu
    3 zółtka
    1 całe jajko
    150 g mąki pszennej
    50 g maki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    pudełeczko malin ( tak aby wysypać je na blachę na ciasto)

Malinka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło ucieramy z cukrem pudrem, następnie dodajemy 1 całe jajko, żółtka na przemian z mąką pszenną zmieszaną z proszkiem do pieczenia.
    Ciasto wykładamy na blachę wysmarowana tłuszczem. Pieczemy ok. 20 min w temp. 175 st. C.
  • 2. W czasie pieczenia się ciasta, gdy jest ono już troszkę podpieczone, ubijamy pianę z białek. Dodajemy 110g cukru kryształu, a pod koniec wsypujemy mąkę ziemniaczaną.
  • 3. Ciasto wysuwamy z piekarnika, wysypujemy maliny i przykrywamy ubitą pianą z białek. Wsuwamy znów do piekarnika, aż piana nabędzie ładnego koloru czyli ok 20 min.


    Smacznego!!!!!!!!!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy