Uwielbiamy w domu to ciasto ;) Jest orzeźwiające i robię je w sezonie malinowym bardzo często!
15 min
Składniki:
125 g masła
125 g cukru pudru
110 g cukru kryształu
3 zółtka
1 całe jajko
150 g mąki pszennej
50 g maki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pudełeczko malin ( tak aby wysypać je na blachę na ciasto)
1.Masło ucieramy z cukrem pudrem, następnie dodajemy 1 całe jajko, żółtka na przemian z mąką pszenną zmieszaną z proszkiem do pieczenia.
Ciasto wykładamy na blachę wysmarowana tłuszczem. Pieczemy ok. 20 min w temp. 175 st. C.
2.W czasie pieczenia się ciasta, gdy jest ono już troszkę podpieczone, ubijamy pianę z białek. Dodajemy 110g cukru kryształu, a pod koniec wsypujemy mąkę ziemniaczaną.
3.Ciasto wysuwamy z piekarnika, wysypujemy maliny i przykrywamy ubitą pianą z białek. Wsuwamy znów do piekarnika, aż piana nabędzie ładnego koloru czyli ok 20 min.
Komentarze