Obłędny sernik na zimno z pysznymi, słodkimi malinami. Niebo w gębie :-))
60 min
Składniki:
100 gr ciasteczek amaretti
150 gr podłużnych biszkoptów
150 gr masła, lub margaryny
1 kg sera waniliowego z wiaderka
500 gr świeżych malin + ok. 30-50 gr do dekoracji
6 łyżeczek żelatyny
5 łyżek cukru
1 galaretka o smaku owoce leśne – dr. Oetker
Malinowy sernik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasteczka amaretti oraz biszkopty pokruszyć wałkiem, lub w rozdrabniaczu na drobny piasek. Margarynę/masło stopić w rondelku, dodać do pokruszonych ciastek, wymieszać i położyć na dno tortownicy o średnicy 25cm mocno pociskając. Tortownicę włożyć do czasu przygotowanie sera do lodówki.
2.Maliny obrać, delikatnie umyć i włożyć wysokiego naczynia. Blenderem zmiksować na mus. Ser z cukrem zmiksować, dodać mus z malin i zmiksować do uzyskania jednolitej masy. Żelatynę zalać 5 łyżkami wody, odstawić na 5 minut do napęcznienia. Napęcznianą żelatynę podgrzać na małym ogniu, aby się całkowicie rozpuściła. Dodać do masy serowo-malinowej i dokładnie wymieszać.
3.Masę przełożyć do tortownicy i schłodzić w lodówce min. 4-5 godzin. Po tym czasie przygotować galaretkę w 300 ml przegotowanej, gorącej wodzie. Schłodzić. Do dekoracji ułożyć maliny na masie serowej i zalać schłodzoną galaretką. Włożyć do lodówki, aby sernik całkowicie stężał najlepiej na całą noc.
Komentarze