Malinowy sernik na zimno

4.5 (152 ocen)

  • 60 min

Obłędny sernik na zimno z pysznymi, słodkimi malinami. Niebo w gębie :-))

  • 60 min

Składniki:

  • 100 gr ciasteczek amaretti
    150 gr podłużnych biszkoptów
    150 gr masła, lub margaryny
    1 kg sera waniliowego z wiaderka
    500 gr świeżych malin + ok. 30-50 gr do dekoracji
    6 łyżeczek żelatyny
    5 łyżek cukru
    1 galaretka o smaku owoce leśne – dr. Oetker
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Malinowy sernik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasteczka amaretti oraz biszkopty pokruszyć wałkiem, lub w rozdrabniaczu na drobny piasek. Margarynę/masło stopić w rondelku, dodać do pokruszonych ciastek, wymieszać i położyć na dno tortownicy o średnicy 25cm mocno pociskając. Tortownicę włożyć do czasu przygotowanie sera do lodówki.
  • 2. Maliny obrać, delikatnie umyć i włożyć wysokiego naczynia. Blenderem zmiksować na mus. Ser z cukrem zmiksować, dodać mus z malin i zmiksować do uzyskania jednolitej masy. Żelatynę zalać 5 łyżkami wody, odstawić na 5 minut do napęcznienia. Napęcznianą żelatynę podgrzać na małym ogniu, aby się całkowicie rozpuściła. Dodać do masy serowo-malinowej i dokładnie wymieszać.
  • 3. Masę przełożyć do tortownicy i schłodzić w lodówce min. 4-5 godzin. Po tym czasie przygotować galaretkę w 300 ml przegotowanej, gorącej wodzie. Schłodzić. Do dekoracji ułożyć maliny na masie serowej i zalać schłodzoną galaretką. Włożyć do lodówki, aby sernik całkowicie stężał najlepiej na całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować