Malinowy torcik

0 (0 ocen)

Na poprawę humoru i dla zatrzymania smaku lata.

Składniki:

  • 3 jajka, 3 łyżki cukru, cukier waniliowy, 2 łyżki mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, łyżeczka proszku do pieczenia, 1 kg świeżych malin, 2 galaretki malinowe, 2 śmietany 400 ml (30 lub 36 %), 1 serek homogenizowany śmietankowy (400 ml), 4 łyżeczki żelatyny, 1 śmietanfix, pół szklanki mielonych orzechów włoskich,

Malinowy torcik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Malinowy torcik 1. Białka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać żółtka i mąki wymieszane z proszkiem, wymieszać i upiec 20 min w temp. 200 stopni.
  • 2. 1 śmietanę ubić na sztywno, połączyć z serkiem waniliowym i żelatyną i wylać na wystudzony biszkopt do formy z tortu.
  • 3. Wychłodzić w lodówce kilka godzin, poukładać maliny i zalać galaretką.
    Udekorować wierch tortu 2 śmietaną zmieszaną z śmietanfixem i malinami, można dać parę listów mięty.
    Boki tortu posmarować lekko śmietaną i obsypać uprażonymi orzechami włoskimi.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy