Malinowo - czekoladowy torcik

0 (0 ocen)

Przepyszny tort z malinową galaretką, czekoladowym biszkoptem i polewą. Efektownie wygląda i pysznie smakuje. Ciasto zrobiłam dla mojej mamy na imieniny.

Składniki:

  • Biszkopt czekoladowy
    4 jaja, umyte, rozmiar L
    110g cukru
    60g czekolady deserowej
    30g masła (oraz niewielka ilość do wysmarowania formy)
    50g mąki pszennej tortowej
    50g mąki ziemniaczanej
    20g kakao
    3g proszku do pieczenia
    niewielka ilość pokruszonych biszkoptów, do obsypania formy

    Poncz do nasączania
    100ml wody
    100g cukru
    1 opakowanie cukru wanilinowego

    Ganasz czekoladowy
    200ml śmietanki UHT 30%
    60ml miodu
    150g czekolady mlecznej
    100g czekolady deserowej
    40g miękkiego masła

    Galaretka malinowa
    500g mrożonych malin
    50ml czerwonego wina wytrawnego
    80g cukru pudru
    16g żelatyny rozpuszczonej w 50ml zimnej wody

    Polewa czekoladowa
    100ml śmietanki UHT 30%
    125g cukru
    110ml wody
    25ml miodu
    10g żelatyny rozpuszczonej w 20ml wody
    40g kakao
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery Galaretki

Malinowo - czekoladowy torcik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt czekoladowy
    Jaja ubijamy stopniowo dodając cukier. W rondelku na małym ogniu rozpuszczamy masło z czekoladą, odstawiamy do przestygnięcia. Czekoladę łączymy z ubitymi jajami. Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia łączymy i przesiewamy przez sitko do masy jajeczno-czekoladowej. Całość delikatnie mieszamy. Blachę smarujemy niewielką ilością rozpuszczonego masła i oprószamy okruszkami biszkoptów. Do tak przygotowanej formy przelewamy masę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C (termoobieg) przez 30 minut. Gotowy biszkopt studzimy, ścinamy górną warstwę i dzielimy na dwie równe części.

    Poncz do nasączania
    Wodę zagotowujemy z cukrem i cukrem wanilinowym, pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Za pomocą pędzelka zwilżamy ponczem obie części biszkoptu.
  • 2. Ganasz czekoladowy
    Śmietankę zagotowujemy z miodem. Łamiemy czekoladę na drobne kawałki, zalewamy gorąca śmietanką z miodem, mieszamy. Dodajemy miękkie masło i łączymy składniki do uzyskania jednolitej masy. Ganasz odstawiamy do przestygnięcia. Spód biszkoptu wkładamy do formy (tortownicy), na wierzch wylewamy ganasz i chłodzimy w lodówce przez około 30 minut, do stężenia.
  • 3. Galaretka malinowa
    Do garnka przekładamy maliny, rozgotowujemy, dodajemy wino i cukier puder. Gotujemy 2-3 minuty do odparowania wina. Dodajemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej lub mikrofali żelatynę, miksujemy i schładzamy do 35°C. Tak przygotowaną galaretkę wlewamy do formy z ciastem na czekoladowy ganasz, przykrywamy drugą częścią nasączonego biszkoptu. Całość wstawiamy ponownie do lodówki na około godzinę, do całkowitego zastygnięcia galaretki.

    Polewa czekoladowa
    Śmietankę, wodę i miód zagotowujemy. Dodajemy kakao, cukier oraz rozpuszczoną żelatynę, zagotowujemy cały czas mieszając. Studzimy do temperatury 30°C. Polewę wylewamy na torcik, który ponownie wstawiamy do lodówki na kilkanaście minut (niewielką ilość polewy zostawiamy do dekoracji). Torcik dekorujemy pozostawioną do dekoracji polewą i kostkami czekolady.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Czekolada Maliny

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować