Przepyszny tort z malinową galaretką, czekoladowym biszkoptem i polewą. Efektownie wygląda i pysznie smakuje. Ciasto zrobiłam dla mojej mamy na imieniny.
Składniki:
Biszkopt czekoladowy
4 jaja, umyte, rozmiar L
110g cukru
60g czekolady deserowej
30g masła (oraz niewielka ilość do wysmarowania formy)
50g mąki pszennej tortowej
50g mąki ziemniaczanej
20g kakao
3g proszku do pieczenia
niewielka ilość pokruszonych biszkoptów, do obsypania formy
Poncz do nasączania
100ml wody
100g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
Malinowo - czekoladowy torcik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt czekoladowy
Jaja ubijamy stopniowo dodając cukier. W rondelku na małym ogniu rozpuszczamy masło z czekoladą, odstawiamy do przestygnięcia. Czekoladę łączymy z ubitymi jajami. Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia łączymy i przesiewamy przez sitko do masy jajeczno-czekoladowej. Całość delikatnie mieszamy. Blachę smarujemy niewielką ilością rozpuszczonego masła i oprószamy okruszkami biszkoptów. Do tak przygotowanej formy przelewamy masę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C (termoobieg) przez 30 minut. Gotowy biszkopt studzimy, ścinamy górną warstwę i dzielimy na dwie równe części.
Poncz do nasączania
Wodę zagotowujemy z cukrem i cukrem wanilinowym, pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Za pomocą pędzelka zwilżamy ponczem obie części biszkoptu.
2.Ganasz czekoladowy
Śmietankę zagotowujemy z miodem. Łamiemy czekoladę na drobne kawałki, zalewamy gorąca śmietanką z miodem, mieszamy. Dodajemy miękkie masło i łączymy składniki do uzyskania jednolitej masy. Ganasz odstawiamy do przestygnięcia. Spód biszkoptu wkładamy do formy (tortownicy), na wierzch wylewamy ganasz i chłodzimy w lodówce przez około 30 minut, do stężenia.
3.Galaretka malinowa
Do garnka przekładamy maliny, rozgotowujemy, dodajemy wino i cukier puder. Gotujemy 2-3 minuty do odparowania wina. Dodajemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej lub mikrofali żelatynę, miksujemy i schładzamy do 35°C. Tak przygotowaną galaretkę wlewamy do formy z ciastem na czekoladowy ganasz, przykrywamy drugą częścią nasączonego biszkoptu. Całość wstawiamy ponownie do lodówki na około godzinę, do całkowitego zastygnięcia galaretki.
Polewa czekoladowa
Śmietankę, wodę i miód zagotowujemy. Dodajemy kakao, cukier oraz rozpuszczoną żelatynę, zagotowujemy cały czas mieszając. Studzimy do temperatury 30°C. Polewę wylewamy na torcik, który ponownie wstawiamy do lodówki na kilkanaście minut (niewielką ilość polewy zostawiamy do dekoracji). Torcik dekorujemy pozostawioną do dekoracji polewą i kostkami czekolady.
Komentarze