Malinowiec z kremem chałwowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.:Biszkopt:Białka ubij na sztywno,do ubitych białek partiami dodawaj cukier,żółtka i ubijaj jeszcze parę minut.Do ubitej masy dodawaj powoli mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaj.Biszkopt wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w temp.180st.20min.Masa chałwowa.Ugotuj budyń na mleku z 2 łyżkami cukru,wystudź.Masło utrzyj,a gdy będzie juz puszyste dodawaj partiami wystudzony budyń na koniec dodaj chałwę pokrojoną na kawałki i wymieszaj.Krem chałwowy wyłóż na wystudzony biszkopt.Masa malinowa:Galaretki malinowe przygotuj w 750 ml.wody,Do galaretki dodaj zamrożone maliny i zaczekaj aż masa lekko stężeje .Masę malinową wylej na ciasto odstaw do lodówki przynajmniej na 1 godz.Masa śmietanowa:Galaretki cytrynowe,przygotuj w500ml wody.Śmietanę ubij z cukrem ,dodaj tężejącą galaretkę wylej na przygotowane wcześniej ciasto.odstaw do lodówki przynajmniej na 2 godz.Wierzch ciasta możesz udekorować potartą na tarce białą czekoladą .
Komentarze