Malinowiec z kremem chałwowym

4.5 (155 ocen)

  • 60 godz.

Ciasto jest slodkie ale znakomicie uzupełnia się z kwaskowymi malinami.

  • 60 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:7 jajek,1 szkl. mąki ,1 szkl.cukru,1 łyżeczka proszku do pieczenia.Masa malinowa :800 g mrożonych malin,2galaretki malinowe.Masa chałwowa:1,5 szkl.mleka ,1 budyń waniliowy bez cukru,2 lyżki cukru,200g chałwy waniliowej,300g masła.Masa śmietanowa:500ml.kremówki,2 galaretki cytrynowe,2 lyżki cukru pudru.
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Desery

Malinowiec z kremem chałwowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. :Biszkopt:Białka ubij na sztywno,do ubitych białek partiami dodawaj cukier,żółtka i ubijaj jeszcze parę minut.Do ubitej masy dodawaj powoli mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaj.Biszkopt wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w temp.180st.20min.Masa chałwowa.Ugotuj budyń na mleku z 2 łyżkami cukru,wystudź.Masło utrzyj,a gdy będzie juz puszyste dodawaj partiami wystudzony budyń na koniec dodaj chałwę pokrojoną na kawałki i wymieszaj.Krem chałwowy wyłóż na wystudzony biszkopt.Masa malinowa:Galaretki malinowe przygotuj w 750 ml.wody,Do galaretki dodaj zamrożone maliny i zaczekaj aż masa lekko stężeje .Masę malinową wylej na ciasto odstaw do lodówki przynajmniej na 1 godz.Masa śmietanowa:Galaretki cytrynowe,przygotuj w500ml wody.Śmietanę ubij z cukrem ,dodaj tężejącą galaretkę wylej na przygotowane wcześniej ciasto.odstaw do lodówki przynajmniej na 2 godz.Wierzch ciasta możesz udekorować potartą na tarce białą czekoladą .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować