MALINÓWKA, czyli nalewka z malin

4.49 (171 ocen)

Malinówka, czyli nalewka z malin jest idealna na przeziębienie, z powodu cennej zawartości witaminy C!

Składniki:

  • -2 kg malin
    -70 dag cukru
    -0,5 litra spirytusu
Wystaw ocenę:

4.49 (171 ocen)

Zobacz również:

Alkohole Nalewki

Malinówka, czyli nalewka z malin - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Maliny dokładnie przejrzeć, aby wszystkie były świeże. Do wyparzonego słoja wsypywać na zmianę warstwę malin i warstwę cukru. Pozostawić w nasłonecznionym miejscu do momentu całkowitego puszczenia soku przez owoce, 2-3 dni.
  • 2. Jak puszczą sok, zalać spirytusem i odstawić na 6 tygodni (od czasu do czasu delikatnie mieszając).
  • 3. Przefiltrować i wlać do butelek. Owoce można wykorzystać do ciasta lub do herbaty.

Porady

Jeżeli ktoś woli słodsze lub mocniejsze nalewki to można dodać więcej cukru lub spirytusu - według własnego uznania.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny Nalewka Spirytus

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować