Malinowe ptasie mleczko

5 (189 ocen)

  • 60 min

Ptasie mleczko na bazie soku malinowego, dzięki czemu ma piękny kolor i wyjątkowo głęboki aromat oraz delikatny smak. Efektownie wygląda, a do tego jest lekkie i łatwe w wykonaniu.

  • 60 min

Składniki:

  • BISZKOPT:
    4 jajka
    1/2 szklanki cukru pudru
    1 szklanka mąki tortowej
    1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    4 łyżki oleju
    łyżeczka octu
    szczypt soli

    PTASIE MLECZKO:
    1 i 1/2 litra śmietany 30%
    2 galaretki malinowe
    łyżka żelatyny
    1/2 szklanki soku malinowego

    NA WIERZCH:
    3 galaretki malinowe
    świeże maliny
Wystaw ocenę:

5 (189 ocen)

Zobacz również:

Desery

Malinowe ptasie mleczko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT:
    ubić białka(nie na sztywno) ze szczyptą soli, dodać cukier puder. Żółtka roztrzepać z octem i wlać do białek, delikatnie mieszać trzepaczką, następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem, na koniec olej. Piec 15 minut w 170 stopniach.
  • 2. PTASIE MLECZKO:
    Sok malinowy zagotować z 3/4 szklanki wody, rozpuścić galaretki i żelatynę.
    Ubić śmietanę, dodać przygotowaną i ostudzoną mieszankę, cały czas ubijając. Masę wyłożyć na wcześniej upieczony biszkopt.
  • 3. NA WIERZCHU:
    ułożyć maliny i zalać tężejącymi galaretkami.

Porady

Rękawem cukierniczym z części ptasiego mleczka, można zrobić różyczki na brzegach ciasta, dzięki czemu galaretki nie wyciekną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować