Ciasto z malinowym kremem na jagodowym biszkopcie

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Jagodowy biszkopt ładnie się prezentuje z malinowym kremem, ciasto świetne do leniwej,popołudniowej kawki . Do ciasta możemy użyć także mrożonych owoców.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Biszkopt jagodowy:
    -10 dag jagód
    -3 jajka
    -10 dag cukru
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia
    -10 dag mąki

    Masa malinowa:
    -20 dag malin
    -25 dag serka mascarpone
    -300 ml kremówki
    -6 łyżeczek żelatyny
    -7 łyżek cukru pudru

    Ponadto:
    -3/4 szkl. jagód
    -1 galaretka malinowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto z malinowym kremem na jagodowym biszkopcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jagody myjemy. Blenderuejmy,przecieramy przez sitko aby pozbyć się pestek.
    Białka ubijamy na sztywno z cukrem, dodajemy po jednym żółtku, dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mus
    jagodowy, miksujemy na gładkie ciasto. Biszkopt przelewamy na tortownicę (śr.21 cm) wyłożoną papierem do pieczenia , pieczemy w temp.170
    stopni 15 min.
  • 2. Masa malinowa:żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szkl. gorącej wody, odstawiamy do wystudzenia. Maliny blenderujemy i przecieramy przez sitko
    aby pozbyć się pestek. Kremówkę ubijamy na sztywno, mascarpone łączymy z musem malinowym oraz cukrem, cienkim strumieniem wlewamy
    żelatynę, na końcu dodajemy kremówkę, miksujemy. Masę odstawiamy do lekkiego stężenia. Wylewamy na jagodowy biszkopt , odstawiamy do
    lodówki.
  • 3. Galaretkę rozpuszczamy wg. instrukcji. Odstawiamy do stężenia. Jagody wykładamy na masę malinową i zalewamy tężejącą galaretką.
    Schładzamy najlepiej całą noc.
    Przed podaniem ciasto możemy udekorować bitą śmietaną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować