Jagodowy biszkopt ładnie się prezentuje z malinowym kremem, ciasto świetne do leniwej,popołudniowej kawki . Do ciasta możemy użyć także mrożonych owoców.
1 godz. 40 min
Składniki:
Biszkopt jagodowy:
-10 dag jagód
-3 jajka
-10 dag cukru
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-10 dag mąki
Masa malinowa:
-20 dag malin
-25 dag serka mascarpone
-300 ml kremówki
-6 łyżeczek żelatyny
-7 łyżek cukru pudru
Ciasto z malinowym kremem na jagodowym biszkopcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jagody myjemy. Blenderuejmy,przecieramy przez sitko aby pozbyć się pestek.
Białka ubijamy na sztywno z cukrem, dodajemy po jednym żółtku, dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mus
jagodowy, miksujemy na gładkie ciasto. Biszkopt przelewamy na tortownicę (śr.21 cm) wyłożoną papierem do pieczenia , pieczemy w temp.170
stopni 15 min.
2.Masa malinowa:żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szkl. gorącej wody, odstawiamy do wystudzenia. Maliny blenderujemy i przecieramy przez sitko
aby pozbyć się pestek. Kremówkę ubijamy na sztywno, mascarpone łączymy z musem malinowym oraz cukrem, cienkim strumieniem wlewamy
żelatynę, na końcu dodajemy kremówkę, miksujemy. Masę odstawiamy do lekkiego stężenia. Wylewamy na jagodowy biszkopt , odstawiamy do
lodówki.
3.Galaretkę rozpuszczamy wg. instrukcji. Odstawiamy do stężenia. Jagody wykładamy na masę malinową i zalewamy tężejącą galaretką.
Schładzamy najlepiej całą noc.
Przed podaniem ciasto możemy udekorować bitą śmietaną.
Komentarze