Deser robi się szybko i bardzo przyjemnie. Równie przyjemnie się go je, aż rozpływa się w ustach. Krem malinowy z nutką słodyczy "kremowej pierzynki". Naprawdę polecam!
Składniki:
ciasto:
- 250 g mąki,
- 1/2 szklanki cukru pudru,
- 125 g masła,
- 1 jajko,
- 1 płaska łyżka jogurtu,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego,
- szczypta soli,
krem malinowy plus malinowa polewa:
- 500 g malin,
- 4-5 łyżeczek żelatyny i 6 łyżek wody,
- 11 łyżek cukru,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżeczki wody,
- 500 g serka waniliowego,
krem z białej czekolady
- 250 g serka waniliowego,
- 150 g białej czekolady plus kilka kostek do dekoracji.
Malinowe tartaletki pod kremową pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto kruche:
Mąkę przesiewamy z proszkiem i cukrem pudrem. Dodajemy sól, jajko, jogurt, cukier waniliowy i masło. Wyrabiamy ciasto i wykładamy cienko foremki (posmarowane masłem i wysypane bułką tartą). Można jeszcze nakłuć ciasto widelcem. Mi wyszło 10 tartaletek. Korzystałam z 8 - centymetrowych foremek. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15 - 20 minut.
2.Krem malinowy:
Maliny wrzucamy do garnka. Zasypujemy cukrem i wstawiamy na mały gaz. Podgrzewamy aż cukier całkowicie się rozpuści. Dodajemy sok z cytryny, mąkę ziemniaczaną i 2 łyżeczki wody. Mieszamy całość, zdejmujemy z ognia i przecieramy przez sitko. Dodajemy żelatynę rozpuszczoną w 6 łyżkach wody i mieszamy. Dzielimy na dwie części. Odstawiamy do ostygnięcia. Potem miksujemy serek waniliowy i dodajemy pierwszą część tężejącej masy malinowej. Odstawiamy do lodówki.
3.Krem z białej czekolady:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Serek miksujemy. Następnie dodajemy do niego płynną, ale nie gorącą czekoladę. Dokładnie miksujemy. Odstawiamy do lodówki.
4.Wykończenie:
Kruche ciasto wyjmujemy z foremek. Nakładamy najpierw krem malinowy mniej więcej po tyle samo na każdą tartaletkę. To samo robimy z kremem z białej czekolady. Następnie polewamy drugą częścią masy malinowej. Dekorujemy pokruszoną białą czekoladą. Odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Smacznego!
Komentarze