Malinowe tartaletki

0 (0 ocen)

W sezonie malinowym idealne na słodką przekąskę. Moje dzieci uwielbiają takie małe słodkości. I oczywiście aktywnie pomagają przy ich przygotowaniu:).

Składniki:

  • Ciasto:
    - 3 szklanki mąki,
    - ½ szklanki cukru pudru,
    - 200 g masła,
    - 2 jajka,
    - 1 żółtko,
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    • 3 łyżki rozpuszczonej margaryny do wysmarowania foremek,
    Dodatkowo:
    • Maliny do wypełnienia
    • Cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Malinowe tartaletki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przed pieczeniem 1. Foremki smarujemy rozpuszczoną margaryną.
    Składniki ciasta przekładamy do miski i zagniatamy na gładką masę. Gotowe ciasto schładzamy około 0,5 godzimy.

    Schłodzone dzielimy w proporcji 1/3 i 2/3.
    Większą część ciasta wałkujemy i wykładamy nim przygotowane tartaletki.
    Na wyłożonym cieście kruchym układamy po kilka malin (6-8).
    Teraz wałkujemy na prostokąt mniejszą część. Rozwałkowane ciasto tniemy na wąskie paski (najlepiej radełkiem). Z wyciętych pasków wykonujemy na malinach kratę.

    Tak przygotowane babeczki pieczemy około 20 minut w 180ºC.
    Gotowe studzimy. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Porady

Można także przygotować je z udziałem mrożonych malin.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować