Ciasto Malinowa rozkosz z galaretką

4.5 (161 ocen)

  • 2 godz.

Sezon na maliny trwa. Ciasto z dużą ilością malin zachwyci każdego. Pyszne, rozpływające się w ustach. Może jest trochę pracochłonne, ale dobrze schłodzone idealnie pasuje na upalne dni. To prawdziwa malinowa rozkosz.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jajka
    1 szklanka cukru
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    0,6 szklanki mąki pszennej
    0,6 szklanki mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki kakao

    Masa:
    10 dag cukru
    0,5 litra mleka
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki mąki pszennej
    cukier waniliowy
    1 margaryna

    Dodatkowo:
    2 pojemniczki malin
    2 galaretki malinowe

    Pianka:
    2 "Śnieżki"
    2 galaretki malinowe
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z owocami

Ciasto malinowa rozkosz z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając żółtka. Następnie dodajemy mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kakao. Ciasto wylewamy na dużą blachę i pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni.

    Masa:
    Do szklanki mleka dodajemy mąkę ziemniaczaną, pszenną, cukier waniliowy. Pozostałe mleko z cukrem zagotowujemy. Na gotujące mleko wlewamy przygotowany budyń i doprowadzamy do ponownego zagotowania w celu uzyskania jednolitej masy. Studzimy. Margarynę ucieramy na puszystą masę. Do niej dodajemy ostudzony budyń i ucieramy.

    Dodatkowo:
    Galaretki malinowe rozpuszczamy w 800 ml wrzącej wody i pozostawiamy do ostygnięcia.

    Pianka:
    W 400 ml wrzącej wody rozpuszczamy obie galaretki i studzimy. "Śnieżki" przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Do niej dodajemy tężejącą galaretkę.

    Biszkopt ponczujemy i na niego nakładamy krem. Na kremie układamy maliny i
    zalewamy tężejącą galaretką. Na galaretkę nakładamy malinową piankę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować