Ciasto malinowa pychotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie :
Na stolnicę wysyp mąkę. Dodaj proszek do pieczenia i cukier puder. Wrzuć pokrojone masło oraz wlej żółtka. Wyrób energicznie jednolite ciasto. Ciasto podziel na dwie równe części. Rozwałkuj pierwszą część i ułóż w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przygotuj bezę.
2.Odlej do miski 3 białka i wsyp sól. Ubij na sztywno. Odmierz połowę cukru pudru i wsyp partiami do ubitego białka nie przerywając miksowania. Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną i posyp składniki.
3.Na ciasto ułóż bezę. Posyp płatkami migdałów. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 40 minut w temperaturze 170 stopni. Ostudź.
4.Przygotuj drugą cześć z ciasta. Postępuj tak samo jak przy pierwszej części.
5.Przygotowanie masy :
Żelatynę rozpuść w 1/2 szklance gorącej wody. Śmietankę wraz z cukrem pudrem ubij na sztywno. Nie przerywając miksowania wolnym strumieniem wlej żelatynę.
6.Galaretkę rozpuść w 1/2 szklance gorącej wody. Maliny zblenduj na gładką masę. Połącz z galaretką.
7.Na pierwszy blat wcześniej przygotowanego ciasta rozsmaruj pół porcji śmietany. Następnie wylej tężejącą masę malinową i rozsmaruj drugą cześć śmietany. Ułóż drugi blat ciasta z bezą. Całość włóż do lodówki na minimum 3-4 godziny.
Komentarze