Czy jakieś owoce kojarzą się bardziej z pełnią lata, niż maliny? No chyba nie:) maliny i lato, lato i maliny to zgrany i idealny duet.100 g to tylko 86 kcal
Składniki:
Ciasto:
230 g cukinii
200 g mąki
2 jajka
40 g ksylitolu
150 ml mleka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
15 g kakao
Pianka malinowa:
250 g jogurtu greckiego o obniżonej zawartości tłuszczu
180 g jogurtu naturalnego 0%
125 g serka homo. naturalnego 0%
300 g malin
10 g ksylitolu
4 łyżeczki żelatyny
Wierzch:
150 g malin
Galaretka malinowa+350 ml wody
Tortownica 18 cm
Malinowa pianka na cukiniowym brownie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać szczyptę soli. Odłożyć na kwadrans. Po tym czasie odcisnąć z soków.
Do miseczki przesiać mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Odstawić na bok. Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek dodać cukier brzozowy i utrzeć na jasny krem.
2.Dodać mleko i sypkie składniki i wymieszać mikserem do połączenia składników.
3.Następnie dodać cukinię i wymieszać.
4.Białka ubić na sztywno. Dodać do ciasta w dwóch częściach i delikatnie wymieszać. Dno tortownicy wyłożyć papierem i wylać ciasto. Piec w 180 st około 45-50 minut, do suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić. Następnie przeciąć poprzecznie na pół. Jedną część ciasta zamrozić.
5.Pianka malinowa:
200 g malin przełożyć do płaskiego naczynia i rozgnieść tłuczkiem.
6.Do miski przełożyć oba jogurty, dodać serek i ksylitol. Dokładnie wymieszać. Dodać rozgniecione maliny. Żelatynę namoczyć w 3-4 łyżkach wody, a następnie rozpuścić w mikrofali lub kąpieli wodnej.
7.Dodać do miski i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać całe maliny i po raz ostatni delikatnie wymieszać.
8.Na talerz wyłożyć krążek cukiniowego brownie, zapiąć obręcz tortownicy. Wyłożyć piankę i odstawić do lodówki na około godzinę.
9.Wierzch:
Galaretkę rozpuścić. Ostudzić i zostawić do wstępnego stężenia.
Na piance ułożyć maliny i zalać galaretką. Odłożyć na noc do lodówki. Smacznego!
Komentarze