Malinowa tarta z czekoladową bezą

0 (0 ocen)

  • 45 min

Prawdziwa rozkosz dla amatorów czekolady, niezwykle intensywna w jej smak, wprost rozpływa się w ustach.

  • 45 min

Składniki:

  • CIASTO KRUCHE:
    200g mąki pszennej
    120g masła
    2 łyżki cukru pudru
    1 żółtko
    1 łyżka soku z cytryny

    ok. 300g malin
    tabliczka gorzkiej czekolady
    4 łyżki śmietany kremówki 30% (lub 3 łyżki mleka)

    BEZA:
    4 białka
    szczypta soli
    cukier waniliowy (16g)
    pół szklanki cukru
    2 łyżeczki kakao
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    łyżeczka soku z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty Desery Beza

Malinowa tarta z czekoladową bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać, dodać cukier puder i posiekane na kawałki zimne masło. Rozcierać je palcami, by powstało coś na wygląd kruszonki. Następnie dodać żółtko, sok z cytryny i szybko zagnieść ciasto kruche. Zawinąć w folię i odstawić do lodówki na 30 minut.
  • 2. Po wyjęciu z lodówki, ciasto rozwałkować (najlepiej między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, to nie przyklei nam się do wałka) i wyłożyć nim formę do tarty o śr. 24cm.
    Ponakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia i obciążyć kulkami ceramicznymi lub fasolą.
    Piec w temp. 200 stopni przez 15 minut, a potem kolejne 5 minut bez papieru, by spód zarumienił się.
    Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
  • malinowa tarta - przygotowanie 3. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej ze śmietanką, którą można zastąpić mlekiem, jeżeli jej nie mamy, tylko w mniejszej ilości.
    Wyłożyć ją równomiernie na kruchym spodzie i ułożyć na nim maliny.
  • malinowa tarta - przygotowanie 4. Białka ubić na sztywno z odrobiną soli. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukry i ubijać dalej aż piana będzie sztywna i błyszcząca, na koniec dodać sok z cytryny.
    Kakao z mąką ziemniaczaną wymieszać w oddzielnym naczyniu i wsypać do ubitej piany, delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć na spód z malinami.
  • 5. Rozgrzać piekarnik i piec tartę przez 20 minut w temp. 180 st. C. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić ją tam jeszcze na 30 minut (unikniemy opadnięcia bezy), po tym czasie studzić poza piekarnikiem.
    Smacznego!

Porady

Tarta ma bardzo intensywny, czekoladowy smak, dlatego jeżeli ktoś nie lubi gorzkiej czekolady, to można zastąpić ją np. mleczną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować