250 g herbatników kakaowych
90 g rozpuszczonego masła
400 ml masy kajmakowej
300 g mrożonych malin
1 galaretka cytrynowa
3-4 banany
400 ml śmietanki kremówki
łyżeczka cukru pudru
łyżeczka kakao do dekoracji
Ciasto banoffee z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Herbatniki miksujemy na piach, dodajemy rozpuszczone masło. Tortownicę o średnicy 24-26 cm, wylepiamy herbatnikami ( pamiętając też o brzegach). Galaretkę rozpuszczamy w 200ml gorącej wody. Ostudzoną mieszamy z malinami. Gdy galaretka zacznie tężeć wylewamy ją na tortownicę. Kajmak razem z puszką wkładamy do gorącej wody. Jak zrobi się bardziej płynny wylewamy na maliny. Następnie układamy banany pokrojone w plastry. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem i wykładamy na ciasto. Dekorujemy przy pomocy kakao.
Komentarze