1 długa, wąska marchew
kilkanaście czarnych oliwek konserwowych
½ łyżeczki pieprzu cayenne
½ łyżeczki tartego, świeżego imbiru
1 łyżka oliwy
½ soku wyciśniętego z pomarańczy
50 dag mielonej wołowiny
1 surowe jajko
szczypta suszonej bazylii
szczypta suszonego oregano
1 łyżka tartej bułki
sól, pieprz
kilkanaście malutkich pomidorków koktajlowych
2 plasterki miękkiego sera żółtego
2 plastry świeżego ananasa
2 łyżki oleju
2 łyżki cukru zmieszane z ½ łyżeczki pieprzu cayenne
opcjonalnie orzechy włoskie- kilkanaście połówek
Małe przekąski na party domowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Ogórek umyj, obierz, pokrój dekoracyjnie w kawałki o wys. 3 cm
2. Zetrzyj na tarce o grubych oczkach kawałek jabłka, skrop sokiem z cytryny, pokrój w cieniutkie talarki łodygę z selera naciowego
3. Połącz jabłko i seler z majonezem
4. W każdym kawałku ogórka wybierz ostrożnie trochę miąższu, aby utworzyła się mała miseczka i włóż w to wgłębienie odrobinę farszu
5. Marchew obierz oraz potnij na wstążki szeroką obieraczką do warzyw
6. Pokrojoną marchew blanszuj we wrzątku- następnie przestudź
7. Przygotuj marynatę z oliwy, imbiru i, pieprzu cayenne i soku z pomarańczy , włóż na ½ godziny pokrojoną marchew
8. Wyjm marchew oraz nabij każdą wstążkę dekoracyjnie na wykałaczkę
9. Nałóż teraz na wykałaczkę po jednej czarnej oliwce
10. Wołowinę wymieszaj z podanymi wyżej składnikami.
11. Natłuścić ręce olejem i uformuj malutkie kuleczki .
12. Ułóż kuleczki na blasze i upiecz w piekarniku , potrząsając blaszką, aby przyrumieniły się ze wszystkich stron równomiernie.
13. Przestudzone nieco kuleczki udekoruj pomidorkami koktajlowymi i kawałeczkami sera żółtego
14. Ananas pokrój w dosyć grube plastry a następnie w kawałki
15. kawałki ananasa obtocz starannie w cukrze zmieszanym z pieprzem i obsmaż na bardzo gorącym oleju do karmelizowania się cukru.Ananasa można udekorować połówkami orzechów włoskich.
16. Wszystkie przekąski ułóż dekoracyjnie na dużym półmisku .
Komentarze