Małe przekąski na party domowe

4.5 (157 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Są i różnorodne i bardzo smaczne. Bardzo proste w wykonaniu!

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 wąski ogórek sałatkowy
    ćwiartka jabłka- reneta
    ½ łodygi selera naciowego
    2 -3 łyżki gęstego majonezu

    1 długa, wąska marchew
    kilkanaście czarnych oliwek konserwowych
    ½ łyżeczki pieprzu cayenne
    ½ łyżeczki tartego, świeżego imbiru
    1 łyżka oliwy
    ½ soku wyciśniętego z pomarańczy

    50 dag mielonej wołowiny
    1 surowe jajko
    szczypta suszonej bazylii
    szczypta suszonego oregano
    1 łyżka tartej bułki
    sól, pieprz
    kilkanaście malutkich pomidorków koktajlowych
    2 plasterki miękkiego sera żółtego

    2 plastry świeżego ananasa
    2 łyżki oleju
    2 łyżki cukru zmieszane z ½ łyżeczki pieprzu cayenne
    opcjonalnie orzechy włoskie- kilkanaście połówek
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Pulpety Przystawki Przekąski

Małe przekąski na party domowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Ogórek umyj, obierz, pokrój dekoracyjnie w kawałki o wys. 3 cm
    2. Zetrzyj na tarce o grubych oczkach kawałek jabłka, skrop sokiem z cytryny, pokrój w cieniutkie talarki łodygę z selera naciowego
    3. Połącz jabłko i seler z majonezem
    4. W każdym kawałku ogórka wybierz ostrożnie trochę miąższu, aby utworzyła się mała miseczka i włóż w to wgłębienie odrobinę farszu
    5. Marchew obierz oraz potnij na wstążki szeroką obieraczką do warzyw
    6. Pokrojoną marchew blanszuj we wrzątku- następnie przestudź
    7. Przygotuj marynatę z oliwy, imbiru i, pieprzu cayenne i soku z pomarańczy , włóż na ½ godziny pokrojoną marchew
    8. Wyjm marchew oraz nabij każdą wstążkę dekoracyjnie na wykałaczkę
    9. Nałóż teraz na wykałaczkę po jednej czarnej oliwce
    10. Wołowinę wymieszaj z podanymi wyżej składnikami.
    11. Natłuścić ręce olejem i uformuj malutkie kuleczki .
    12. Ułóż kuleczki na blasze i upiecz w piekarniku , potrząsając blaszką, aby przyrumieniły się ze wszystkich stron równomiernie.
    13. Przestudzone nieco kuleczki udekoruj pomidorkami koktajlowymi i kawałeczkami sera żółtego
    14. Ananas pokrój w dosyć grube plastry a następnie w kawałki
    15. kawałki ananasa obtocz starannie w cukrze zmieszanym z pieprzem i obsmaż na bardzo gorącym oleju do karmelizowania się cukru.Ananasa można udekorować połówkami orzechów włoskich.
    16. Wszystkie przekąski ułóż dekoracyjnie na dużym półmisku .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ananas Marchewka Ogórek

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować