Małe pulpeciki w sosie pomidorowym

4.48 (167 ocen)

Jest to danie które pamiętam z dzieciństwa.

Składniki:

  • 40 dag mięsa mielonego z indyka
    1 jajko
    1 cebula
    1 łyżka przyprawy do drobiu
    4 łyżki bułki tartej
    pieprz do smaku
    sól do smaku

    Sos pomidorowy:
    2 szkl wody
    4 łyżki koncentratu pomidorowego
    1/2 kostki rosołowej
    2 łyżki mąki
    1/2 łyżeczki papryki mielonej ostrej
    1 łyżeczka bazylii suszonej
    pieprz do smaku
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

4.48 (167 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dania mięsne

Małe pulpeciki w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obrać, drobno posiekać i zeszklić na niewielkiej ilości tłuszczu. Do mięsa mielonego dodać jajko, przyprawy, bułkę tartą oraz przestudzoną zeszkloną cebulkę i wszystko dokładnie wymieszać. Z przygotowanej mięsnej masy formować małe pulpeciki. Wodę zagotować z połową kostki rosołowej i do gotującej wrzucić przygotowane małe pulpeciki. Gotować do momentu aż wszystkie pulpeciki wypłyną na wierzch. Ugotowane pulpeciki delikatnie wyjąć z wywaru. Do wywaru dodać koncentrat pomidorowy i wymieszać.
  • 2. Mąkę rozmieszać w 1/4 szkl zimnej wody tak aby nie było grudek i wlać do gotującego się sosu, ciągle mieszając aż sos zgęstnieje. Na koniec sos doprawić papryką ostrą, pieprzem, solą oraz suszoną bazylią. Do gotowego sosu pomidorowego włożyć ugotowane wcześniej pulpeciki i jeszcze całość gotować na małym ogniu ok. 10 min.
  • 3. Gotowe małe pulpeciki w sosie pomidorowym podawać z kaszą jęczmienną, posypane posiekaną natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować