Małe kucharzenie - czyli Hania piecze cynamonowe ciasteczka

0 (0 ocen)

  • 45 min

Banalnie prosty przepis na ciastka które zawsze wychodzą. Kształty i zdobienia zależą od Waszej fantazji.

  • 45 min

Składniki:

  • 25-30dkg mąki pszennej
    12 dkg masła
    1 jajko
    pół łyżeczki proszku do pieczenia
    łyżeczka cynamonu
    łyżeczka kakao
    5 łyżek cukru

    Składniki do ozdobienia:
    2 łyżki wody i 5 łyżek cukru pudru,
    barwnik spożywczy czerwony
    rozpuszczone kostki gorzkiej czekolady

Małe kucharzenie - czyli hania piecze cynamonowe ciasteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki połączyłam za pomocą miksera. Później jeszcze chwilę zarobiłam rękami na blacie. Zawijamy ciasto w folię i wkładamy na 15 minut do zamrażarki
  • 2. Włączamy piekarnik na ok.170 stopni.
    Przygotowujemy sobie wcześniej lukier z dodatkiem czerwonego barwnika spożywczego i rozpuszczamy czekoladę w mikrofalówce.
  • 3. Ciasto dzielimy na części, obficie podsypujemy mąką i wałkujemy na cieniutkie placki. Wykrawamy dowolne kształty. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 15 minut.
  • 4. Dekorujemy ciasteczka według uznania!

Porady

Ciasteczka są pyszne i bardzo łatwo je zrobić - zawsze wyjdą dobre. Z małym pomocnikiem w kuchni czas płynie o wiele milej. Moja córka miała swój mały wałeczek do ciasta, którym dzielnie wałkowała. Wycinała również kształty. Największą frajdą jest ozdabianie upieczonych ciasteczek, to bardzo pobudza dziecięcą wyobraźnię!

Komentarze

Podobne przepisy