makron zasmażany z mozzarellą

5 (199 ocen)

  • 20 min

Sycący i niedrogi obiad w zaledwie 20 minut :)

  • 20 min

Składniki:

  • 250 gram makronu
    2 żółtka
    gałka muszkatałowa
    sól, pieprz (biały)
    1,5 szklanki gęstej kwaśnej śmietany (dałam 18%) lub jogurtu naturalnego
    szklanka (2 - 3 kulki) mozzarelli startej na dużych oczkach
    3 kopiaste łyżki masła
Wystaw ocenę:

5 (199 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Makron zasmażany z mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu, odcedzić.
    W dużym rondlu stopić masło, dodać śmietanę, gałkę muszkatałową, podgrzewać do połączenia składników (jednak nie dopuścić do zagotowania). Następnie do sosu wrzucić makaron, wymieszać, rozgrzać porządnie na silnym ogniu, zdjąć z gazu, wmieszać żółtka, mozzarellę, sól i pieprz, znów postawić na ogniu i podgrzać do roztopienia sera.


    Podawać z ulubionymi warzywami lub surówką o zdecydowanym kwaskowatym smaku.

Porady

Zamiast mozzarelli dobrze sprawdzi się również każdy żółty ser.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Mozzarella

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować