Ekspresowe danie, którego przygotowanie nie zajmie więcej niż 10 minut. Pożywny makaron ryżowy nie wymaga gotowania, a skomponowany z pysznymi składnikami zapewni obiad w kilka chwil.
10 min
Składniki:
200 g pełnoziarnistego makaronu ryżowego
1 puszka tuńczyka w całości (w sosie własnym)
1 mała cukinia
10 pomidorków koktajlowych
1 mała cebula
1 łyżka oliwy
1 łyżka sosu sojowego ciemnego
1 łyżeczka przyprawy 5 smaków chińskich
sól
świeżo zmielony pieprz
1 papryczka chili (lub 1/4 łyżeczki chili w proszku)
Makron ryżowy z tuńczykiem, cukinią i pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makron przygotować według przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć na niej pokrojone drobne cebulę i papryczkę chili. Po chwili dodać krążki cukinii. Chwilę podsmażyć. Dodać odcedzony makaron, tuńczyka oraz połówki pomidorków koktajlowych. Doprawić sosem sojowym, solą, pieprzem, przyprawą 5 smaków chińskich. Makaron podawać gorący zaraz po przygotowaniu.
Komentarze