Makrela pod pierzynką

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Pewnego dnia po obiedzie zostało mi sporo smażonej ryby. Podałam ją z sosem czosnkowym i pestkami dyni. Teraz mam przepis na szybką przekąskę na różne okazje.

Składniki:

  • ● 1 kg filetów z makreli
    ● 10 dag łuskanych pestek z dyni
    ● 5 łyżek majonezu
    ● 3 łyżki śmietany 18-proc.
    ● 2 łyżeczki czosnku granulowanego
    ● sól, pieprz
    ● mąka
    ● oliwa do smażenia

Makrela pod pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rybę rozmrażamy, oprószamy
    solą i pieprzem i odstawiamy
    na 30 minut. Następnie kroimy w większe
    kawałki. Panierujmy w mące
    i smażymy na złoty kolor.
    Osączamy z tłuszczu na papierowym
    ręczniku i odstawiamy
    do wystygnięcia.
  • 2. Pestki z dyni prażymy na
    suchej, rozgrzanej patelni, na
    małym ogniu, mieszając, aby
    się nie przypaliły. Studzimy.
  • 3. Przygotowujemy sos: majonez
    mieszamy ze śmietaną.
    Doprawiamy czosnkiem
    i pieprzem, mieszamy.
  • 4. Makrelę układamy na półmisku,
    polewamy sosem i posypujemy
    pestkami dyni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_11-2010

Komentarze

Podobne przepisy