Pewnego dnia po obiedzie zostało mi sporo smażonej ryby. Podałam ją z sosem czosnkowym i pestkami dyni. Teraz mam przepis na szybką przekąskę na różne okazje.
Składniki:
● 1 kg filetów z makreli
● 10 dag łuskanych pestek z dyni
● 5 łyżek majonezu
● 3 łyżki śmietany 18-proc.
● 2 łyżeczki czosnku granulowanego
● sól, pieprz
● mąka
● oliwa do smażenia
Makrela pod pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rybę rozmrażamy, oprószamy
solą i pieprzem i odstawiamy
na 30 minut. Następnie kroimy w większe
kawałki. Panierujmy w mące
i smażymy na złoty kolor.
Osączamy z tłuszczu na papierowym
ręczniku i odstawiamy
do wystygnięcia.
2.Pestki z dyni prażymy na
suchej, rozgrzanej patelni, na
małym ogniu, mieszając, aby
się nie przypaliły. Studzimy.
3.Przygotowujemy sos: majonez
mieszamy ze śmietaną.
Doprawiamy czosnkiem
i pieprzem, mieszamy.
4.Makrelę układamy na półmisku,
polewamy sosem i posypujemy
pestkami dyni.
Komentarze