Makowiec śnieżny

4.47 (173 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Pyszny, delikatny i słodki. Ciasto z przepisu siostry Anastazji z moimi niewielkimi zmianami.

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    1/2 szkl mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1/2 szkl cukru
    1 cukier waniliowy
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli

    Masa makowa:
    250 g maku mielonego
    100 g cukru
    3 białka
    2 łyżki miodu
    1 łyżeczka bułki tartej
    150 ml mleka
    kilka kropli olejku migdałowego
    3/4 szkl bakalii (rodzynki, płatki migdałowe, pokrojone orzechy i morele)

    Masa śmietanowa:
    1/2 l śmietany kremówki
    3 łyżeczki żelatyny
    2 łyżki cukru pudru

    Masa orzechowa:
    200 g masła
    80 g cukru pudru
    1 cukier waniliowy
    150 g orzechów mielonych
    1/2 szkl mleka
    3 żółtka
    spirytus do smaku

    Dekoracja:
    4 kostki czekolady gorzkiej
    1 łyżka kremówki

    Forma: 38x23 wyłożona papierem do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.47 (173 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Makowiec Desery

Makowiec śnieżny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubić z solą, partiami dodać cukier z cukrem waniliowym i żółtka. Obie mąki przesiać z proszkiem dodać do masy jajecznej, wymieszać i wyłożyć do formy. Równo rozsmarować i piec 25 minut w temperaturze 170*C z termoobiegiem. Po wystudzeniu ściąć odstającą skórkę.
  • 2. Masa makowa: Mleko zagotować, wsypać bułkę i połowę maku. Zdjąć z ognia i lekko zmiksować blenderem. Dodać pozostałe składniki i roztrzepane białka. Dobrze wymieszać i postawić na ogień. Smażyć do zgęstnienia, ciągle mieszać. Wyłożyć na zimny biszkopt i odstawić do schłodzenia.
  • 3. Masa śmietanowa: Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody. Śmietanę ubić z cukrem dodać letnią żelatynę, szybko wymieszać i wyłożyć na zimny mak. Schłodzić.
  • 4. Masa orzechowa: Mleko zagotować z cukrem waniliowym, zalać orzechy i wymieszać. Masło utrzeć z cukrem, dodać żółtka, zimne orzechy i spirytus. Wyłożyć na masę śmietanową.
  • 5. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę w śmietanie i przy pomocy worka cukierniczego z uciętym rogiem namalować esy- floresy lub udekorować według swojego uznania.

Porady

Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PRZEPIS DNIA Czwartek 30.10.14r. http://www.przyslijprzepis.pl/forum/topic/guid/1997482?_jtp=1&page=198

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować