makowiec pod orzechową pierzynką

4.5 (168 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Makowiec na biszkopcie przykryty bitą śmietaną i orzechową masą jest bardzo wykwintnym ciastem, idealnym na rodzinne spotkania, a już na pewno na świąteczny stół. Wygląda na skomplikowany, ale w rzeczywistości jest łatwy do zrobienia, choć odrobinę pracochłonny. Warto spróbować

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • *blaszka 24*24 cm:
    na biszkopt:
    2 jajka
    1/2 szklanki mąki
    1/2 szklanki cukru
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    na masę makową:
    250 g maku
    3 białka
    1 jajko
    1/2 kostki masła
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    200 g bakalii
    2 łyżki miodu
    1/2 szklanki mleka
    100 g cukru
    na masę śmietanową:
    330 ml śmietanki kremówki
    1 łyżka cukru pudru
    1 łyżka żelatyny
    na masę orzechową:
    150 g orzechów włoskich zmielonych
    1/2 szklanki mleka
    200 g masła
    100 g cukru pudru
    3 żółtka
    1/2 kieliszka spirytusu
    dodatkowo:
    duża paczka herbatników
    miękka polewa czekoladowa
    2 łyżki kokosu
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Makowiec Desery Biszkopty

Makowiec pod orzechową pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników upiec biszkopt, wystudzić, odkleić od papieru do pieczenia i włożyć do foremki na papier. Wszystkie składniki masy makowej umieścić w rondelku, zagotować i mieszając gotować chwilę. Ciepłą masę makową wyłożyć na biszkopt, rozsmarować i odstawić do wystudzenia.
  • 2. Żelatynę rozpuścić w dwóch łyżkach wody. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, połączyć z żelatyną i wyłożyć na ciasto. Odstawić do lodówki. Orzechy zalać mlekiem i zagotować. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puch, następnie dodawać żółtka, orzechy i spirytus. Masę orzechową delikatnie rozsmarować na bitej śmietanie i na wierzchu rozłożyć herbatniki. Polać polewą i posypać kokosem.

Porady

Herbatniki można zastąpić cienkim biszkoptem lub wogóle z nich zrezygnować. Polewa nie może być twarda, bo ciasto bedzie się "paprać" przy krojeniu. Inspirowałam się przepisem Siostry Anastazji.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować