Makowiec na krucho-drożdżowym cieście

4.5 (148 ocen)

  • 2 godz.

Wyjątkowy makowiec z dużą ilością bakalii . Jego smak i zapach przypomina mi świąteczne dni.Gdy się go upiecze to w domu roznosi się zapach drożdżowego ciasta i migdałów.Dla mnie niezastąpiony na świątecznym stole.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:1/2 kg mąki,3 jajka,2 żółtka,10 dag cukru pudru,1 cukier waniliowy,3 łyżki kwaśnej śmietany,1 margaryna,5 dag drożdży+1 łyżeczka cukru
    Masa makowa:
    1/2 kg maku,6 jajek,10 dag cukru,3 łyżki bułki tartej,zapach migdałowy,2 garście posiekanych orzechów włoskich,2 łyżki skórki pomarańczowej smażonej w cukrze,5 dag rodzynek
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Makowiec Desery Ciasto

Makowiec na krucho-drożdżowym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: W misce rozetrzeć drożdże z 1 łyżeczką cukru,dodać 1 łyżkę śmietany i 1 łyżkę mąki.Wszystko dokładnie wymieszać.Przykryć ściereczką i pozostawić do podrośnięcia na ok.15 min.w ciepłe miejsce.Przesianą mąkę dajemy na stolnicę i siekamy z margaryną ,dodajemy cukier puder,żółtka,jajka,wyrośnięte drożdże i pozostałą śmietanę.Zagniatamy dokładnie ciasto.Ciasto dzielimy na 3 równe części.Do wyłożonej papierem do pieczenia blachy wykładamy 1 część rozwałkowanego na stolnicy ciasta,dajemy połowę masy makowej równo rozprowadzamy,dajemy 2 część rozwałkowanego na stolnicy ciasta,dajemy 2 część masy makowej ,równo rozprowadzamy i przykrywamy 3 częścią rozwałkowanego na stolnicy ciasta.Ciasto w blaszce pozostawiamy na ok.2,5 godz.do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do ok. 180 stopni i pieczemy przez ok. 45-50 min.
    Masa makowa:Mak wypłukać,zalać wodą lub mlekiem i gotować przez ok.2-3 godziny.Gotowy przecedzić przez sitko,wystudzić.Zmielić w maszynce do mięsa na drobnych oczkach 2 lub 3 razy.Jajka ubić z cukrem na parze na gęsty puch .Ubijając wystudzić masę jajeczną.Dodawać powoli zmielony mak ucierając masę,następnie dodać bakallie,zapach,bułkę tartą i dokładnie wymieszać.

Porady

Każdą warstwę ciasta dobrze jest cienko posmarować białkiem(przed pieczeniem)aby masa makowa po upieczeniu nie odchodziła od ciasta.Gotowe ciasto potrzepać cukrem pudrem lub polać lukrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować