MAKOWIEC NA BISZKOPCIE

4.5 (163 ocen)

  • 45 min

Delikatny, puszysty biszkopt pokryty fantastyczną, mokrą masą makową jest świetnym pomysłem nie tylko na Święta!Świetnie sprawdzi się na każdą rodzinną imprezę, albo jako słodkości do popołudniowej kawki, zupełnie bez okazji.

  • 45 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    ( 22×25 )

    BISZKOPT:

    * jajko – 4 szt
    * cukier – 1 szkl
    * olej – 4 łyżki
    * mąka pszenna – 1 szkl
    * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

    MASA MAKOWA:

    * mak – 1,5 szkl
    * jajko – 3 szt
    * mąka ziemniaczana – 3 łyżki
    * cukier – 3/4 szkl
    * masło – 220 g
    * aromat migdałowy – 1 łyżka
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Makowiec Desery Biszkopty

Makowiec na biszkopcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    BISZKOPT:

    Białka ubijamy z cukrem, stopniowo dodajemy żółtka i wlewamy olej.

    Do ubitych jajek wsypujemy powoli mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia – mieszamy.

    Pieczemy ok. 30 min / 180C.

    MASA MAKOWA:

    Mak zalewamy wrzątkiem , po 20 minutach zagotowujemy, studzimy, mielimy 2 razy na drobnych oczkach.

    Do zmielonego maku dodajemy cukier, mąkę ziemniaczaną jajka i aromat migdałowy – wszystko razem dokładnie mieszamy.

    Do rozpuszczonego i ciepłego masła dodajemy masę makową, gotujemy do zgęstnienia..

    CAŁOŚĆ:

    Biszkopt kroimy na 2 blaty, przykrywamy masą makową, dociskamy 2 blatem.

    Dokładamy na kilka godzin do przegryzienia.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować