Krucho-drożdżowa rolada makowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mak sparzyć, zmielić trzy razy. Żółtka utrzeć z cukrem, masłem, dodać rodzynki, skórkę, mąkę i miód, z pianek ubić pianę i wszystko delikatnie wymieszać.
Mąkę z cukrem pudrem przesiać na stolnicę, dodać cukier waniliowy, po środku zrobić wgłębienie.
Jajko i żółtka wymieszać ze śmietaną rozmieszaną z drożdżami, wlać do mąki wszystko posiekać razem z masłem. Zagnieść ciasto, w razie potrzeby dosypać trochę mąki.
Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię i odstawić na 0,5h do lodówki.
Po tym czasie ciasto rozwałkować na prostokąt ( krótszy niż forma ), rozsmarować na nim mak zostawiając ok. 2cm marginesu i zawinąć, boki włożyć pod spód.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia, włożyć ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na 0,5h.
Piekarnik rozgrzać do 180' i piec makowca aż patyczek wbity w środek będzie całkowicie suchy - ok. 40 minut.
Porady
Po ostudzeniu można makowiec polukrować lub posypać cukrem pudrem.
Komentarze