Makowiec Bratkowski mojej babci

0 (0 ocen)

  • 60 min

Robilam pierwszy raz i wyszedl fajny i bardzo dobry w smaku

  • 60 min

Składniki:

  • Na ciasto
    20 dkg maku
    Szklanka cukru
    1 cukier waniliowy
    12 dkg masla
    5 jajek
    8 lyzek kaszy manny
    50 dkg jablek
    Sok z cytryny
    Szczypta soli
    2 lyzeczki proszku do pieczenia
    20 dkg rodzynek
    2 wafle
    Masa
    1 serek waniliowy
    2 lyzki masla
    Do dekoracji
    Gorzka czekolada
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Makowiec bratkowski mojej babci - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto mak wyplukac nasicie,zalac wrzatkiem i odstawic na 15 minut,nastepnie odsaczyc i dwukrotnie przepuscic przez maszynke,maslo stopic.Jajka utrzec z cukrami i szczypta soli,a nastepnie wymieszac ze zmielonym makiem i stopionym maslem.Kasze wymieszac z proszkiem.Jablka obrac zetrzec na tarce,skrapiajac od razu cytryna,nastepnie dodac do mazy makowej razem z kasza i bakaliami,dobrze wymieszac,ciasto przekladamy do natluszczonej blachy i wysypanej bulka tarta,wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni i pieczemy 45 minut,po upieczeniu jeszcze cieple kladziemy na jeden wafel dopasowany do ciasta czekamy by ostyglo i na ciasto smarujemy mase,serek ucieramy z maslem i przekladamy drugim waflem tez dopasowujac do ciasta,dekorujemy rozpuszczona czekolada.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować