Makowiec bratkowski mojej babci - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto mak wyplukac nasicie,zalac wrzatkiem i odstawic na 15 minut,nastepnie odsaczyc i dwukrotnie przepuscic przez maszynke,maslo stopic.Jajka utrzec z cukrami i szczypta soli,a nastepnie wymieszac ze zmielonym makiem i stopionym maslem.Kasze wymieszac z proszkiem.Jablka obrac zetrzec na tarce,skrapiajac od razu cytryna,nastepnie dodac do mazy makowej razem z kasza i bakaliami,dobrze wymieszac,ciasto przekladamy do natluszczonej blachy i wysypanej bulka tarta,wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni i pieczemy 45 minut,po upieczeniu jeszcze cieple kladziemy na jeden wafel dopasowany do ciasta czekamy by ostyglo i na ciasto smarujemy mase,serek ucieramy z maslem i przekladamy drugim waflem tez dopasowujac do ciasta,dekorujemy rozpuszczona czekolada.
Komentarze