Makowiec z wiśniami

4.5 (143 ocen)

Na świątecznym stole nie może zabraknąć makowca. Proponuję makowiec z wiśniami.

Składniki:

  • Ciasto:
    500 g mąki
    140 g cukru pudru
    1 cukier waniliowy
    szczypta soli
    1 margaryna Kasia
    czubata łyżeczka proszku do pieczenia
    2 jajka
    4 łyżki zimnej wody

    Masa makowa:
    500 g suchego mielonego maku
    1/2 l mleka do maku
    300 g wiśni z syropu
    2 jabłka
    4 jajka
    200ml śmietany 36%
    zapach migdałowy
    2 budynie waniliowe
    3 szkl mleka
    200 g cukru

    jajko do smarowania
    Blacha: 24x36 wyłożona papierem do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Makowiec Desery

Makowiec z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pół litra mleka zagotować, wsypać mak, wymieszać, przykryć i odstawić do przestygnięcia. Na pozostałym mleku po dodaniu cukru ugotować budyń. Jabłka obrać i zetrzeć na tartce o grubych oczkach.
  • Składniki ciasta 2. Margarynę rozetrzeć z mąką, dodać pozostałe składniki ciasta.
  • Sposób mieszania 3. Wymieszać łyżką lub krótko mikserem.
  • Ciasto 4. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce.
  • Składniki masy makowej 5. Do maku dodać wystudzony budyń, jabłka, jajka, śmietankę, zapach. Wszystko dokładnie utrzeć.
  • Rozwałkowane ciasto 6. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i 2/3 rozwałkować i wyłożyć na blachę.
  • Ciasto przed pieczeniem 7. Na ciasto wyłożyć masę makową i posypać odsączonymi wiśniami. Pozostałe ciasto rozwałkować i radełkiem pokroić w paski o szerokości ok 2 cm. Z pasków ułożyć na wierzchu kratkę, ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem.
  • Makowiec 8. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C na 50 minut. Gdyby za mocno się rumieniło, przykryć papierem do pieczenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować