Ten makowiec zrobiłam bez przepisu, a na dodatek to był pierwszy makowiec jaki robiłam. Przyznam nieskromnie, że wyszedł przepyszny i jestem z niego dumna :) !
Makowiec z polewą czekoladową i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozpuścić w zimnym mleku. Połączyć z resztą składników na ciasto, zasiekać nożem i szybko wyrobić dłońmi. Schować do lodówki.
2.Mak sparzyć wrzątkiem i ostudzić. Odcisnąć na sicie. Dodać miód, aromat, rozpuszczone masło, żółtko i bakalie. Białko ubić na sztywno i delikatnie połączyć z masą.
3.Ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości ok 1 cm. wzdłuż dłuższego boku rozsmarować masę makową. Z jednej strony zostawić 5 cm odstęp. Zwinąć makowiec w rulon, zlepić brzegi. Piec w 170 stopniach do zrumienienia (ok 40 min)
4.Wszystkie składniki na polewę połączyć i gotować 10 minut na małym ogniu. Gdy trochę przestygnie polać nią wystudzonego makowca i posypać posiekanymi fistaszkami. Smacznego
Komentarze