Makowiec bez mąki i bez proszku do pieczenia, ale za to z dużą ilością bakalii. Wilgotny, ale nie ciężki, świeżość zachowuje przez kilka dni. To mój popisowy makowiec na specjalne okazje.
2 godz.
Składniki:
mak - 600 g
miód - ½ szk.
cukier puder - 1 łyżka
jajka - 5 szt.
masło - 100 g
migdały mielone - 60 g
rum - 3 łyżki
orzechy laskowe - 200 g
migdały blanszowane - 100 g
rodzynki - 150 g
Makowiec z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mak kilka razy przepłukuję w ciepłej wodzie, zlewając wodę znad powierzchni maku, na koniec odsączam na sitku. Wlewam czystą wodę i gotuję na wolnym ogniu do czasu wyparowania wody. Następnie mielę dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa przy użyciu najdrobniejszego sita.
2.W rondlu z grubym dnem roztapiam masło z miodem, dodaję bakalie i podgrzewam jeszcze 1-2 minuty. Dodaję zmielony mak, rum i dokładnie mieszam.
3.Żółtka z jedną łyżką cukru ubijam mikserem do białości, dodaję wystudzoną masę makową i jeszcze raz wszystko mieszam.
4.Białka ubijam na sztywną pianę z łyżką cukru i delikatnie łączę z masą makową. Następnie przekładam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiam do nagrzanego do 175*C piekarnika i piekę 45 minut. Gotowe ciasto odstawiam do całkowitego ostygnięcia.
5.POLEWA: śmietanę i cukier przekładam do rondelka z grubym dnem i gotuję na bardzo małym ogniu, często mieszając i pilnując, aby masa nie przywarła do dna. Masa jest gotowa, gdy nabierze delikatnie brązowego koloru, u mnie trwało to około 45 minut.
6.Lekko przestudzoną polewę rozprowadzam na wystudzonym cieście i posypuję płatkami migdałowymi delikatnie podprażonymi na suchej patelni.
Komentarze