Makowiec – w moim domu to ciasto odświętne. Pieczemy je tylko na Wielkanoc czy Boże Narodzenie. Ta propozycja bardziej wiosenna poprzez mus brzoskwiniowy, który rozświetla całe ciasto. Ten makowiec to nr.1 mojego Taty.
Składniki:
Kruche ciasto:
2 szkl mąki
125 g masła
1/3 szkl cukru
2 jajka
Mus brzoskwiniowy:
1 puszka brzoskwiń
1/2 opakowania żelatyny
Masa makowa:
1 kg gotowej masy makowej z bakaliami
6 kropel olejku pomarańczowego
1 jajko
Makowiec z musem brzoskwiniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kruche ciasto :
Do miski dodaj mąkę , jajka, cukier, oraz masło. Wyrabiaj ciasto aż będzię odchodziło od rąk. Tortownicę o średnicy 18 cm wyłóż ciastem, włóż na 30 minut do zamrażalki a następnie podpiecz przez ok 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180′
2.Masa makowa:
Do miski wyłóż masę makową, wbij do niej jajko i dodaj olejku pomarańczowego. Całość dobrze wymieszaj.
3.Mus brzoskwiniowy
Brzoskwinie wraz z 3 łyżkami syropu spod brzoskwiń zmiksuj na gładką masę. Żelatynę zalej zimną wodą – tak by woda zakryła żelatynę. Odstaw do napęcznienia. Gdy żelatyna napęcznieje, włóż do ciepłej wody i mieszaj do momentu aż się rozpuści. Dodaj ją do musu i dobrze wymieszaj.
4.Na podpieczony spód wyłóż masę makową i piecz w piekarniku nagrzanym do 180′ (góra-dół) ok 30-40 minut bądź do suchego patyczka. Ciasto wyjmij z piekarnika i ostudź. Tężejący mus brzoskwiniowy wylej na wystudzone ciasto i schowaj do lodówki na 3 godziny.
Komentarze