Makowiec wigilijny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umyty mak zalej mlekiem i gotuj na małym ogniu przez pół godziny. Odsącz i zmiel 2 razy, wymieszaj z kaszą manną. Orzechy posiekaj, utłucz wanilię, skórkę pomarańczową pokrój w drobną kostkę, rodzynki zaparz na pół godziny w gorącej wodzie. Rozpuść masło, miód i cukier. Zmielony mak włóż do garnka, dodaj masło z miodem i cukrem, cukier waniliowy, migdały, rodzynki i skórkę pomarańczową. Przesmaż przez 5 minut. Schłódź i dodaj żółtka utarte z cukrem, ubitą pianę na sztywno. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw.
2.Ciasto: do miski wsyp mąkę, dodaj masło rozpuszczone w śmietanie, drożdże, utłuczoną wanilię, cukier puder, 2 jajka, żółtko oraz sól. Zagnieć ciasto. Stolnicę posyp mąką i rozwałkuj ciasto na dwa niezbyt grube placki. Pokryj je przygotowaną masą, zostawiając z boków po 2 cm nie pokryte brzegi. Posmaruj je białkiem. Oba makowce zwiń, boki sklej. Zawiń w papier do pieczenia. Włóż na blachę i zostaw na godzinę do wyrośnięcia. Ciasto wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika i wystudzeniu polukruj i ozdób według uznania.
Komentarze