Makowiec tradycyjny

4.49 (159 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Nie ma kolacji wigilijnej bez makowca mojej mamy. Mnóstwo masy makowej i lekkie drożdżowe ciasto, idealnie wypieczone... Idealny kształt, idealny smak... smak świąt...

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mąka: 500 gramów
    - masło: 200 gramów
    - jaja: 3 sztuki
    - drożdże: 5 dekagramów
    - cukier: 2 łyżki
    - mleko: 0.75 szklanki

    - mak: 4 szklanki
    - cukier puder: 200 gramów
    - rodzynki: 100 gramów
    - rum: 50 mililitrów
    - olejek migdałowy: 0.5 sztuki
Wystaw ocenę:

4.49 (159 ocen)

Zobacz również:

Makowiec Desery

Makowiec tradycyjny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko podgrzewamy, mieszamy z cukrem i drożdżami, odstawiamy do momentu aż zaczną się pienić.
    Mąkę siekamy dokładnie z masłem, następnie rozcieramy w palcach aż będzie przypominała mokry piasek, dodajemy jaja i spienione mleko z drożdżami, wyrabiamy na gładkie ciasto, które wkładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na noc do lodówki, aby sobie spokojnie rosło.

    Ciekawostka: moja babcia wkładała ciasto do wiadra z zimną wodą. Jak wypłynęło na wierzch (urosło), oznaczało to, że jest gotowe do dalszej obróbki.
  • 2. Rodzynki zalewamy rumem, odstawiamy do nasiąknięcia.
    Mak zaparzamy wrzątkiem, po 30 minutach odcedzamy na sicie, dwukrotnie mielimy w maszynce, dodajemy cukier, rodzynki z rumem i olejek migdałowy, dokładnie mieszamy.
  • 3. Ciasto dzielimy na dwie części, każdą kładziemy na prostokątnym kawałku papieru do pieczenia i rozwałkowujemy na prostokątny placek, który smarujemy połową masy makowej, zostawiając 2 cm wolne brzegi. Zwijamy w rulon, podwijamy końce pod spód i na ciasto zawijamy papier do pieczenia zostawiając około 3 cm "luz" dokoła ciasta, tak, aby mogło swobodnie urosnąć podczas pieczenia i aby nie pękło, rozrastając się na boki. Papier zapewnia nam zgrabny kształt makowca.
  • 4. Ciasto układamy na blaszce i pieczemy około 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C.
    Schładzamy i możemy posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak Rodzynki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować