MAKOWIEC

0 (0 ocen)

jest pyszny i cała moja rodzina go uwielbia

Składniki:

  • Ciasto:
    50 dag mąki
    15 dag. masła
    2 jaja+3 żółtka
    15 dag cukru pudru
    1/8 l. mleka
    6 dag drożdży

    Masa makowa:
    30 dag maku(3 szkl.)
    10 dag orzechów15 dag cukru
    2 łyżki miodu
    5 dag masła
    skórka pomarańczowa, migdały,rodzynki
    piana z białek

Makowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru.Do mąki dodać wszystkie składniki
    i wyrośnięte drożdże, dobrze wyrobić i dać do wyrośnięcia.
  • 2. Mak opłukać, zalać gotowaną wodą i sparzyć, odcedzić i zmielić 2
    razy.
    Do rondla na roztopione masło kładziemy mak i ciągle mieszamy(smażyć
    na małym ogniu) ok.15 minut.
    Odparowana masa makowa nie robi dziur.
    Do gorącej masy zdjętej z ognia dodajemy pianę i bakalie, lekko mieszamy.Lekko
    przestudzonym makiem smarujemy ciasto i zawijamy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy