Makowe roladki w masie serowej

4.48 (155 ocen)

:-) Gorąco polecam (-:

Składniki:

  • Ciasto:
    5 żółtek
    1 całe jajko
    30 dag margaryny
    1/2 szkl. kwaśnej śmietany
    1 1/2 szkl. cukru pudru
    80 dag mąki
    1 łyżka smalcu
    1 łyżeczka amoniaku
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Mak do rolad:
    2 1/2 szkl maku
    1 1/2 szkl cukru
    4 jajka
    1 łyżka tłuszczu
    1 łyżka kakao
    troszkę cynamonu
    1/2 łyżeczki sody
    2 łyżki miodu
    olejek migdałowy
    bakalie

    Masa serowa:
    1 kg sera
    1 1/2 szkl cukru
    4 żółtka
    1 cukier waniliowy
    1 budyń śmietankowy
    1/4 szkl. mleka
Wystaw ocenę:

4.48 (155 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Makowiec Desery

Makowe roladki w masie serowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Ze składników zarobić kruche ciasto. Podzielić na 5 części. Z dwóch części upiec 2 placki. Z trzech części ciasta zrobić 3 rolady z makiem w środku. Rolady ułożyć na blasze, wyrównać, tak by stanowiły jednolity placek. Piec w temp. 180*C przez 30 min.



  • 2. Mak do rolad:
    Mak sparzyć i zemleć. Żółtka utrzeć z cukrem i margaryną, dodać mak i pozostałe składniki. Ubić białka na sztywną pianę i dodać do masy. Delikatnie wymieszać. Przełożyć rolady.
  • 3. Masa serowa:
    Wymieszać ser z cukrem,żółtkami i cukrem waniliowym. Smażyć 5 minut. Budyń śmietankowy rozpuścić w zimnym mleku i dodać do masy serowej, wymieszać i zagotować. Ciepłą masą serową, podzieloną na 2 części, przełożyć placki.
  • 4. Przełożenie:
    Placek I - 1/2 masy serowej - placek z rolad - 1/2 masy serowej - placek II - polewa.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować