Makowe roladki w masie serowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Ze składników zarobić kruche ciasto. Podzielić na 5 części. Z dwóch części upiec 2 placki. Z trzech części ciasta zrobić 3 rolady z makiem w środku. Rolady ułożyć na blasze, wyrównać, tak by stanowiły jednolity placek. Piec w temp. 180*C przez 30 min.
2.Mak do rolad:
Mak sparzyć i zemleć. Żółtka utrzeć z cukrem i margaryną, dodać mak i pozostałe składniki. Ubić białka na sztywną pianę i dodać do masy. Delikatnie wymieszać. Przełożyć rolady.
3.Masa serowa:
Wymieszać ser z cukrem,żółtkami i cukrem waniliowym. Smażyć 5 minut. Budyń śmietankowy rozpuścić w zimnym mleku i dodać do masy serowej, wymieszać i zagotować. Ciepłą masą serową, podzieloną na 2 części, przełożyć placki.
4.Przełożenie:
Placek I - 1/2 masy serowej - placek z rolad - 1/2 masy serowej - placek II - polewa.
Komentarze