Makowe jagodzianki

0 (0 ocen)

  • 6 godz.

Bardo lubię dodawać do ciasta drożdżowego przeróżne dodatki. Jagodzianki z makiem są tak dobre że już prawie się rozeszły.

  • 6 godz.

Składniki:

  • 500 gram mąki pszennej typ 500
    5 dkg drożdży
    5 żółtek
    Szczypta soli
    ½ szklanki cukier kryształ
    1 cukier waniliowego
    5 łyżek maku mielonego
    1 szklanka mleka
    5 dkg smalcu
    Nadzienie :
    20 dkg jagód
    1 łyżka cukru pudru
    1 łyżka mączki ziemniaczanej
    Lukier:
    ½ szklanki cukru pudru
    1 cytryna
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki Desery

Makowe jagodzianki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski małej wlewam 1/3 szklanki mleka letniego , dodaję dwie łyżki mąki, drożdże, łyżeczkę cukru. Rozrabiamy zaczyn odstawiam do wyrośnięcia.
    Do miski dużej przesiewam pozostała mąkę, dodaje zaczyn z drożdży. Żółtka ubijam z cukrem, cukrem waniliowym i dodaję do mąki, oraz pozostałe letnie mleko, szczyptę soli. Całość wyrabiam mikserem na jednolitą masę. Pod koniec dodaję roztopiony zimny smalec, i mak mielony. Dalej wyrabiam mikserem.Posypują mąka na wierzchu, przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na godzinę. Następnie wyrabiam małe kulki ciasta. Do jagód dodaję mąkę ziemniaczaną, cukier puder i mieszam. Ciasto nadziewam jagodami i formuje kulki. Wykładam na posmarowaną blachę, i odstawiam do wyrośnięcia. Przed włożeniem do pieca smaruję rozbełtanym białkiem. Piekę 20 minut około temp 180 stopni. Do miseczki wsypałam cukier puder, dodałam sok z cytryny, trochę białka, ucierałam. Jagodzianki polukrowałam.Posypałam borówkami :-)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować