Makowe ciasto bożonarodzeniowe z kremem piernikowym

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pyszne ciasto pachnące świętami

  • 2 godz.

Składniki:


  • Ciasto:
    kostka masła lub margaryny
    8 jajek (białka i żółtka osobno)
    szklanka cukru pudru
    1 szklanka mąki
    1,5 szklanki suchego maku
    250 g mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    olejek waniliowy

    Krem:
    kostka masła lub margaryny
    pół szklanki cukru pudru
    2 kieliszki dowolnego alkoholu
    pół opakowania przyprawy do grzańca
    2 łyżki przyprawy do piernika
    4 łyżki mleka w proszki ( nie w granulkach)
    dodatkowo:
    1 tabliczka białej czekolady
    2 łyżki masła
    pół szklanki wiórków kokosowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Makowe ciasto bożonarodzeniowe z kremem piernikowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1a44j1r 1. Margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami na puch. Dodajemy mak, olejek z aromatem, mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy. Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie całość mieszamy.Ciasto wykładamy na blaszkę i pieczemy w 186 st. C przez ok 40 minut lub do suchego patyczka.
    Margarynę ucieramy na puch z cukrem pudrem, dodajemy alkohol i nadal miksując pozostałe składniki, całość mieszamy aż krem będzie jednolity. Gdy ciasto przestygnie, przekrawamy na pół, pierwszy blat smarujemy połową kremu, przykrywamy drugim blatem, całość smarujemy resztą kremu. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej dodając masło, gdy całość się połączy smarujemy wierzch ciasta i posypujemy wiórkami. Chłodzimy przez kilka godzin w lodówce

Porady

Ciasto jest równie pyszne, gdy polejemy je polewą czekoladową lub lukrem

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować