Ciasto:
kostka masła lub margaryny
8 jajek (białka i żółtka osobno)
szklanka cukru pudru
1 szklanka mąki
1,5 szklanki suchego maku
250 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
olejek waniliowy
Krem:
kostka masła lub margaryny
pół szklanki cukru pudru
2 kieliszki dowolnego alkoholu
pół opakowania przyprawy do grzańca
2 łyżki przyprawy do piernika
4 łyżki mleka w proszki ( nie w granulkach)
dodatkowo:
1 tabliczka białej czekolady
2 łyżki masła
pół szklanki wiórków kokosowych
Makowe ciasto bożonarodzeniowe z kremem piernikowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami na puch. Dodajemy mak, olejek z aromatem, mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy. Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie całość mieszamy.Ciasto wykładamy na blaszkę i pieczemy w 186 st. C przez ok 40 minut lub do suchego patyczka.
Margarynę ucieramy na puch z cukrem pudrem, dodajemy alkohol i nadal miksując pozostałe składniki, całość mieszamy aż krem będzie jednolity. Gdy ciasto przestygnie, przekrawamy na pół, pierwszy blat smarujemy połową kremu, przykrywamy drugim blatem, całość smarujemy resztą kremu. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej dodając masło, gdy całość się połączy smarujemy wierzch ciasta i posypujemy wiórkami. Chłodzimy przez kilka godzin w lodówce
Porady
Ciasto jest równie pyszne, gdy polejemy je polewą czekoladową lub lukrem
Komentarze