MAKOWA KRAJANKA MAMY

0 (0 ocen)

Ten przepis jest bardzo stary i z zeszytu mamy. Delikatny biszkopt makowy oblany pysznym mlecznym kremem, obłożone herbatnikami polanymi czekoladą. Jedno z moich ulubionych, tradycyjnych ciast.

Składniki:

  • Biszkopt:
    jaja 6 szt.
    cukier puder 1 szkl.
    mąka 1 szkl.
    mak niebieski suchy 1 szkl.
    proszek do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki
    Masa:
    mleko 1/2 l.
    margaryna 1 kostka
    cukier waniliowy 1 op.
    aromat waniliowy kilka kropelek
    cukier 100 g.
    mleko 1/4 szkl.
    mąka pszenna 2 łyżki
    mąka ziemniaczana 1 łyżka
    Dodatkowo:
    herbatniki 1 op. 200 g.
    mleczna lub gorzka czekolada 200 g.
    mleko 4 łyżki
    masło 1 łyżka
    (Można kupić gotowe herbatniki w czekoladzie)

Makowa krajanka mamy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Białka oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy sztywną pianę. Miksując dodajemy cukier. Następnie mak, przesianą mąkę z proszkiem, żółtka. Ciasto wylewamy na blachę 35x25 cm. wyłożoną pergaminem. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez 20 min., do suchego patyczka. Ciasto ostudzić.
  • 2. Masa: Mleko ( 1/2 l. ) zagotowujemy z margaryną, cukrami, aromatem. Gotującą masę zagęszczamy mlekiem (1/4 szkl. ) wymieszanym z mąkami. Gorącą masę wylewamy na ciasto i równomiernie rozprowadzamy. Od razu na ciepłą masę wykładamy herbatniki.
  • 3. Czekoladę rozpuszczamy razem z mlekiem i masłem. Polewamy na herbatniki. Ciasto studzimy. Wkładamy do lodówki na kilka godzin.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy