Makowa kokosanka z kremem serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać cukier i ubijać aż cukier się rozpuści. Następnie dodać żółtka i dalej ubijać. Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Wsypać do ubitych jajek i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 30 minut w temperaturze 180 °C. Po upieczeniu ostudzić i przekroić na dwa placki.
wkładka makowo- kokosowa:
Białka ubijamy na sztywno, dodając cukier. Wsypujemy wiórki wymieszane z makiem i proszkiem do pieczenia. Ciasto wykładamy do blaszki takiej samej wielkości jak wcześniej piekliśmy biszkopt. Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach
Masa serowa:
mleko i cukier zagotowujemy, wlewamy śmietanę zmiksowaną z żółtkami. gotujemy, po zagotowaniu odstawiamy na około 30 minut. Odcedzamy na sicie, do uzyskania sera. Masło ucieramy z cukrem pudrem dodając po trochu sera.
2.złożenie ciasta:
Pierwszy blat ciasta nasączamy częścią ponczu ( woda + alkohol, część ponczu zostawiamy do nasączenia biszkoptów na wierzchu ciasta) wykładamy 1/3 masy serowej, przykrywamy blatem makowo - kokosowym, nasączonym ponczem, 1/3 masy serowej, drugi blat biszkoptowy nasączony ponczem i pozostała część kremu. na wierzchu układamy nasączone w ponczu biszkopty pozostawiając pomiędzy nimi około 1,5 cm odległości. Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej, polewamy wierzch ciasta robiąc szlaczki. Na każdym biszkopcie układamy 1 rodzynkę. Ciasto chłodzimy w lodówce najlepiej do następnego dnia.
Porady
do kremu serowego możemy dodać również pokrojone orzechy lub kawałki czekolady, ciasto smakuje równie znakomicie
Komentarze