Makowa kokosanka z kremem serowym

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pyszne ciasto z kremowym serem, doskonale nadaje się do popołudniowej kawy.

  • 2 godz.

Składniki:

  • składniki na biszkopt:
    6 jajek
    1 szklanka mąki pszennej
    1 szklanka cukru
    2 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    wkładka kokosowo- makowa:
    1 szklanka maku
    pół szklanki cukru
    10 dag wiórków kokosowych
    5 białek
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa serowa:
    4 szklanki mleka ( nie uht)
    pół szklanki kwaśnej śmietany
    1,5 kostki masła
    5 żółtek
    1 opakowanie cukru waniliowego
    pół szklanki cukru pudru
    dodatkowo:
    1 paczka okrągłych biszkoptów
    pół szklanki alkoholu
    szklanka przegotowanej osłodzonej wody
    szczypta soli
    kilka rodzynek
    1 czekolada mleczna
    1 czekolada gorzka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Makowa kokosanka z kremem serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0k3rto0 1. Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać cukier i ubijać aż cukier się rozpuści. Następnie dodać żółtka i dalej ubijać. Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Wsypać do ubitych jajek i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 30 minut w temperaturze 180 °C. Po upieczeniu ostudzić i przekroić na dwa placki.

    wkładka makowo- kokosowa:
    Białka ubijamy na sztywno, dodając cukier. Wsypujemy wiórki wymieszane z makiem i proszkiem do pieczenia. Ciasto wykładamy do blaszki takiej samej wielkości jak wcześniej piekliśmy biszkopt. Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach
    Masa serowa:
    mleko i cukier zagotowujemy, wlewamy śmietanę zmiksowaną z żółtkami. gotujemy, po zagotowaniu odstawiamy na około 30 minut. Odcedzamy na sicie, do uzyskania sera. Masło ucieramy z cukrem pudrem dodając po trochu sera.
  • 2. złożenie ciasta:
    Pierwszy blat ciasta nasączamy częścią ponczu ( woda + alkohol, część ponczu zostawiamy do nasączenia biszkoptów na wierzchu ciasta) wykładamy 1/3 masy serowej, przykrywamy blatem makowo - kokosowym, nasączonym ponczem, 1/3 masy serowej, drugi blat biszkoptowy nasączony ponczem i pozostała część kremu. na wierzchu układamy nasączone w ponczu biszkopty pozostawiając pomiędzy nimi około 1,5 cm odległości. Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej, polewamy wierzch ciasta robiąc szlaczki. Na każdym biszkopcie układamy 1 rodzynkę. Ciasto chłodzimy w lodówce najlepiej do następnego dnia.

Porady

do kremu serowego możemy dodać również pokrojone orzechy lub kawałki czekolady, ciasto smakuje równie znakomicie

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować