Świąteczna makowa babeczka z bezą

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Idealny przepis na nadchodzące święta. Wspaniałe babeczki z makiem i bakaliami pod zrumienioną bezą.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    30 dkg mąki
    20 dkg masła
    10 dkg cukru pudru
    3 żółtka
    2 łyżki śmietany
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa makowa:
    200 g maku
    100 g masła
    2 jajka całe
    5 łyżek cukru pudru
    4 łyżki miodu
    1 olejek migdałowy
    3 kieliszki rumu
    100 g rodzynek
    100 g skórki pomarańczowej kandyzowanej
    100 g orzechów drobno posiekanych

    Beza:
    3 białka
    0,5 szklanki cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Babeczki Babeczki

Świąteczna makowa babeczka z bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-12hwilf 1. Mąkę posiekać z masłem, dodać żółtka, śmietanę, cukier, proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto, owinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki na pół godziny.Następnie rozwałkować ciasto, foremką do babeczek wycinać krążki i wylepiać foremki.
  • image-24ea4h9 2. Mak sparzyć, odparować,ostudzić i zmielić dwukrotnie. Rodzynki zalać wrzątkiem. Masło rozpuścić dodać miód,cukier, rodzynki, orzechy i skórkę pomarańczową. Dokładnie wymieszać dodać do maku, wymieszać. Następnie ubić białka na sztywno, dodać żółtka, wymieszać. Do masy makowej dodać olejek migdałowy,rum i białka z żółtkami, wszystko dokładnie wymieszać.
  • image-0ovaoo3 3. Babeczki wylepione ciastem napełnić makiem, piec około 35 minut w temperaturze 170 stopni.
  • image-20mjse6 4. Beza.
    Ubić białka dodać cukier puder i ubić na sztywno.
    Po upływie 35 minut wyjąc babeczki z piekarnika i za pomocą rękawa cukierniczego udekorować na wierzchu bezą, piec około 15 minut w temperaturze 170 stopni do lekkiego zrumienienia bezy.
    Smacznego:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować