Makowa choinka z ciasta francuskiego

4.5 (168 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min

Proste, efektowne i słodkie ;)

  • 30 min

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego
    około pół puszki masy makowej
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Choinki

Makowa choinka z ciasta francuskiego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • choinka mak 1. Ciasto francuskie składamy na pół i wycinamy duży równoboczny trójkąt.
    W ten sposób otrzymujemy dwa trójkąty, jeden z nich odkładamy na bok.
    Na pozostawiony trójkąt nakładamy równomiernie masę makową.
    Całość przykrywamy pozostawionym na boku ciastem.
  • choineczka 2. Teraz brzegi nacinamy z dwóch stron, tworząc gałązki - pamiętać by nie naciąć całego ciasta.
    Gałązki choinki chwytami i okręcamy wokół własnej osi (jak na zdjęciu).
    Z resztek ciasta doklejamy pieniek choinki.
    Piec w temp. 200st. C przez około 20 minut do zrumienienia.
    Po ostygnięciu można choinkę dowolnie udekorować np. lukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KHWS_04-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować