Placek powstał z resztek produktów jakie miałam w domu. Przygotowanie jest ekspresowe, więc placek w sam raz nadaje się kiedy "złapie" nas niespodziewana ochota na coś słodkiego
1 godz. 30 min
Składniki:
Skladniki na tortownicę o srednicy 26 cm
Na placek:
2 jsajka
1 szkl. cukru
2,5 szkl. mąki
1/2 szkl. oleju
1 szkl. kefiru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
esencja waniliowa
Na nadzienie
1/4 puszki gotowej masy makowej
200 g białego serka kanapkowego
1 budyń waniliowy
1 łyżka cukru
Makowo-serowy placek na kefirze z kokosową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik nagrzać do 170 st.
Cukier zmiksować z jajami. Dodać olej,Kefir i pozostałe składniki. Blaszkę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Wylać na nią ciasto.
2.Serek zmiksować na gładką masę z cukrem i budyniem.
3.Wykładać porcjami małą łyżeczką na ciasto na przemian z masą makową.
4.Kruszonka. Z podanych składników (margaryna musi być prosto z lodówki) wyrobić kruszonkę i posypać nią równomiernie ciasto.
5.Ciasto pieczemy przez 60 min w nagrzanym piekarniku bez termoobiegu. Ciasto jest mięciutkie, pachnące i bardzo, bardzo puszyste
Komentarze