Ciasto makowo - brzoskwiniowa pychotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić na sztywno, dodać cukier, utrzeć. Wciąż ucierając dodawać po jednym żółtku. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia, połączyć z masą jajeczną razem z makiem. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy (o śr.25/30cm). Piec ok.40 minut w 180 st. Ostudzić przekroić wzdłuż na pół.
2.Ugotować budyń na mleku, ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puch, dodawać łyżkami zimny budyń i aromat waniliowy. Utrzeć na gładką masę.
3.Składniki na poncz połączyć i nasączyć dolny płat biszkoptu. Posmarować większą częścią kremu budyniowego, nakryć drugim nasączonym biszkoptem. Pozostały krem połączyć z kakao i posmarować wierzch biszkoptu. Brzoskwinie osączyć, pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć na kremie.
4.Galaretkę przygotować wg.przepisu na opakowaniu. Mocno tężejącą zaleć brzoskwinie. Odstawić w chłodne miejsce do całkowitego zastygnięcia na min.3 godz(a najlepiej na całą noc). Smacznego!
Komentarze