1.Kruche ciasto:
Składniki: mąkę, margarynę, żółtko i cukier puder utrzeć mikserem, a następnie zagnieć i rozwałkować. Prostokątną formę o wymiarach 22x28cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wylepić jej dno ciastem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 15-20 minut w 190st.C.
Masa makowa:
Mak zagotować i potem wystudzić. Natępnie zmielić go trzykrotnie. Białko ubić na sztywną pianę. Do maku dodać cukier, kilka kropel olejku migdałowego, kaszę manną oraz ubite białko. Wszystko delikatnie wymieszać.
Masa serowa:
Jajka ubić z cukrem, po czym dodać ser, margarynę, budyń waniliowy i mąkę ziemniaczaną. Wszystko dokładnie wymieszać.
Przyłożenie:
Na kruchy spód wyłożyć masę makową i równomiernie ją rozprowadzić. Na nią wyłożyć masę serową. Ciasto wstawić do nagrzanego do 180st.C piekarnika i piec 60 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 160st.C i piec jeszcze 10 minut. Upieczone ciasto odstawić do wystygnięcia.
Porady
Jeśli do sernika dodajemy kwaśniejszy ser, np. bocheński proponuję dodać pół szklanki więcej cukru.
Komentarze