Makaronowo-serowy suflet z fasolką szparagową

0 (0 ocen)

Zapraszam na pyszne makaronowe danie. Idealne ciepłe danie na kolację.Jego zaletą jest szybkość przygotowania, kilka chwil i możemy cieszyć się pysznym jedzonkiem:)

Składniki:

  • Składniki podstawowe:

    2 garści dowolnego makaronu ( suchego)
    10 g fety
    5 kulek mini mozzarelli
    2 jajka

    Składnik dodatkowy:
    2 garści mrożonej zielonej fasolki szparagowej

    Składniki robocze:

    2 łyżki jogurtu naturalnego
    sól, chili w płatach mielone
    1/4 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
    1 łyżeczka oliwy z oliwek

Makaronowo-serowy suflet z fasolką szparagową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować do miękkości. Przelać zimną wodą. Zostawić do odcieknięcia ( można też osuszyć na papierowym ręczniku).
  • jajka rozmieszać z jogutrem 2. Jajka rozbić do miseczki, dodać jogurt,sól i startą gałkę muszkatołową. Rozmieszać wszystko trzepaczką do jajek.
  • makaron wymieszać z fasolką 3. Makaron przełożyć do miski, dodać mrożoną fasolkę ( nie rozmrażamy jej!), doprawiamy mielonymi płatkami chili. Wymieszać.
  • dodać sery 4. Fetę zetrzeć na tarce o małych oczkach. Mozzarelle porwać na mniejsze kawałki. Oba sery dodać do miski z makaronem. Wymieszać.
  • przełożyc do naczynia i zalać jajkami 5. Naczynie do wysmarować oliwą. Wysypać makaron z fasolką. Zalać mieszanką jajek i jogurtu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st i piec około 20 minut, do delikatnego zrumienienia wierzchu. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy