Smaczne danie bezmięsne które możemy podawać jako danie główne lub przystawka.
1 godz. 30 min
Składniki:
Roladki:
makaron do lasagna - ok 12 wstążek
1 łyżka oleju
3 ząbki czosnku
2 średniej wielkości cukinie (jeśli jest młoda cukinia to wraz ze skórką)
1 kubek sera ricotta
1/2 szklanki sera parmezan
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
pieprz do smaku
1/2 szklanki sera mozarella
świeża bazylia
Makaronowe roladki z cukinią, serem ricotta w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron ugotować w osolonej wodzie, rozłożyć i osuszyć.
2.Na oleju podsmażyć posiekany czosnek. Dodać starta na tarku o grubych oczkach i odciśnięta z nadmiaru wody cukinięć Razem poddusić, dodać sól i pieprz.Dusić jeszcze ok. 4-5 mimut aż cukinia będzie miękka.
3.W misce połączyć cukinię, ser ricotta, jajko, ser parmezan, dokładnie wymieszać na jednolita masę.
4.Makaran rozłożyc na każy nakładać cukinię, rozsmarować po całości, zwinąć w rulonik.
5.Część sosu rozłożyć na dnie żaroodpornego naczynia, układać roladki.
6.Polać resztą sosu pomidorowego, posypać serem mozarella i zapiec w piecu nagrzanym do 180 stopni przez ok 30 minut. Przybrać listkami bazylii.
7.Sos pomidorowy:
Rozgrzać olej na patelni dodać posiekną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę, zrumienić.Pomidory sparzyć gorącą wodą i ściągnąć skórkę, Pokroić na mniejsze części, dodać do cebuli i dusić na średnim ogniu, Dodać oregano,basylię przecier pomidorowy, sól, pieprz do smaku, Aby pozbyć się zbyt kwaśnego smaku sosu możemy dodać cukru.Dusić do momentu aż sos zgęstnieje.
Porady
Aby zaoszczędzić czas możemy użyć gotowy sos pomidorowy.
Komentarze