Makaronowe kotleciki z pieczarkami

4.5 (168 ocen)

  • 40 min

Kotlety z makaronu z dodatkiem pieczarek i sera to smaczna propozycja na tani piatkowy( ale nie tylko)obiad.Ja podałam z sosem pieczarkowym.

  • 40 min

Składniki:

  • około 250 g makaronu( u mnie tym razem swiderki)
    około 20 dag pieczarek
    2 jajka,
    10 dag sera żółtego.
    sól ,
    pieprz
    2-3 łyżki bułki tartej
    oliwa do smażenia
    sól
    świeżo zmielony czarny pieprz
    siekana zielenina (może być natka pietruszki, ulubione zioła)
    około 1/3 szklanki tartej bułki do panierowania
    Sos:
    około 20 dag pieczarek
    1 mała cebula
    masło
    2-3 łyżki wody
    2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18%
    sól,
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety

Makaronowe kotleciki z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości, odcedzić, przelać zimną wodą, osączyć, schłodzić, przełożyć do sporej miski.
    Cebulę posiekać podsmażyc na oliwie .,Pieczarki pokroić w kostkę i również posmażyć.
    Makaron połączyć z pieczarkami i cebulą, dodać jajka, bułke tarta i przyprawy i wyrobic mase.
    Formować kotleciki , obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron.
    2. Sos pieczarkowy:
    Pieczarki obrać i pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w kostkę. Na maśle usmażyć cebulę, dodać pieczarki, posolić, żeby puściły sok i usmażyć. Gdy cały płyn odparuje, dodać wodę i dusić na małym ogniu pod przykryciem. Do sosu dodać śmietanę,przyprawić, chwile poddusic .Smacznego:)
    Kotleciki podawac z sosem pieczarkowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować