Kotlety z makaronu z dodatkiem pieczarek i sera to smaczna propozycja na tani piatkowy( ale nie tylko)obiad.Ja podałam z sosem pieczarkowym.
40 min
Składniki:
około 250 g makaronu( u mnie tym razem swiderki)
około 20 dag pieczarek
2 jajka,
10 dag sera żółtego.
sól ,
pieprz
2-3 łyżki bułki tartej
oliwa do smażenia
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
siekana zielenina (może być natka pietruszki, ulubione zioła)
około 1/3 szklanki tartej bułki do panierowania
Sos:
około 20 dag pieczarek
1 mała cebula
masło
2-3 łyżki wody
2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18%
sól,
pieprz
Makaronowe kotleciki z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości, odcedzić, przelać zimną wodą, osączyć, schłodzić, przełożyć do sporej miski.
Cebulę posiekać podsmażyc na oliwie .,Pieczarki pokroić w kostkę i również posmażyć.
Makaron połączyć z pieczarkami i cebulą, dodać jajka, bułke tarta i przyprawy i wyrobic mase.
Formować kotleciki , obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron.
2. Sos pieczarkowy:
Pieczarki obrać i pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w kostkę. Na maśle usmażyć cebulę, dodać pieczarki, posolić, żeby puściły sok i usmażyć. Gdy cały płyn odparuje, dodać wodę i dusić na małym ogniu pod przykryciem. Do sosu dodać śmietanę,przyprawić, chwile poddusic .Smacznego:)
Kotleciki podawac z sosem pieczarkowym.
Komentarze