Makaronowe muszle na beszamelu z kurczakiem, szpinakiem, pod cheddarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Piersi i cebulę pokroić w drobną kostkę.
Na patelnię wylać trochę oleju. Podsmażyć na złoto kurczaka. Dodać cebulę. Przyprawić do smaku.
Następnie dodać zmiażdżony ząbek czosnku i szpinak. Odparować. Doprawić do smaku. Wlać śmietanę i zdjąć z ognia. Przestudzić.
2.Muszle ugotować 3 minuty krócej niż podane jest na opakowaniu.
3.Beszamel:
Masło rozpuścić w małym garnuszku. Dodać mąkę i zrobić jasnożółtą zasmażkę. Dodać mleko, sok z cytryny, gałkę i pieprz. Mieszać aż zgęstnieje (ok.2-3 minuty - sos zgęstnieje jeszcze po zestawieniu go z ognia).
4.Na dno żaroodpornej formy wylać sos. Układać na nim nadziane muszle. Na wierzch zetrzeć ser.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C na ok 15 minut (do rozpuszczenia się sera).
Komentarze