makaronowe muszle na beszamelu z kurczakiem, szpinakiem, pod cheddarem

4.5 (194 ocen)

  • 45 min

Muszle z kurczakiem i szpinakiem wyszły zupełnie przez przypadek. Jak to w kuchni często bywa. Cieszy mnie taki przypadek - bo obiad był przepyszny!

  • 45 min

Składniki:

  • Składniki:
    * farsz do muszli:
    - 1 duża pierś z kurczaka (lub dwie mniejsze)
    - pół opakowania mrożonego szpinaku w liściach
    - 1-2 łyżki śmietany
    - 0,5 dużej cebuli.
    - makaronowe muszle (ok.10 szt)
    - kawałek cheddara (lub innego mocniejszego w smaku sera)
    * beszamel:
    - 0,5 szklanki mleka
    - 1 łyżka masła
    - 1 łyżka mąki
    - 0,5 łyżeczki soku z cytryny
    - szczypta gałki muszkatołowej
    - szczypta białego pieprzu

    - 1 ząbek czosnku
    - sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Makaronowe muszle na beszamelu z kurczakiem, szpinakiem, pod cheddarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piersi i cebulę pokroić w drobną kostkę.
    Na patelnię wylać trochę oleju. Podsmażyć na złoto kurczaka. Dodać cebulę. Przyprawić do smaku.
    Następnie dodać zmiażdżony ząbek czosnku i szpinak. Odparować. Doprawić do smaku. Wlać śmietanę i zdjąć z ognia. Przestudzić.
  • 2. Muszle ugotować 3 minuty krócej niż podane jest na opakowaniu.
  • 3. Beszamel:
    Masło rozpuścić w małym garnuszku. Dodać mąkę i zrobić jasnożółtą zasmażkę. Dodać mleko, sok z cytryny, gałkę i pieprz. Mieszać aż zgęstnieje (ok.2-3 minuty - sos zgęstnieje jeszcze po zestawieniu go z ognia).
  • 4. Na dno żaroodpornej formy wylać sos. Układać na nim nadziane muszle. Na wierzch zetrzeć ser.
    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C na ok 15 minut (do rozpuszczenia się sera).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować