Makaronowa zapiekanka z mięsem mielonym i warzywami pod beszamelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzić.
2.Napatelni rozgrzać olej, dodać mięso i podsmażyć. Dodać pomidory wraz z zalewą. Razem poddusić, doprawić solą, pieprzem i ziołami.
3.Na drugiej patelni rozgrzać olej dodać posiekaną cebulę, czosnek, lekko zrumienić. Następnie dodać pokrojone na mniejsze części warzywa: marchewkę, cukinię, i pprykę. Podlać bulionem i dusic do miękkości.
4.Kiedy jarzyny będą już miękkie dodać do mięsa i wymieszać.
5.Sos beszamelowy: Masło roztopić w rondelku, dodąć makę cały czas mieszając aż powstanie gładka masa, nastepnie powoli dodawać mleko, zagotować.Chwilę pogotowac aż sos będzie gęsty, doprawić sola, pierzem i gałką muszkatałową.
6.Żaroodporne naczynie wysmarowac tłuszczem, ułożyć warstwę z 1/2 makaronu, nastepnie 1/2 mięsa z warzywami, zalać 1/2 sosu beszamelowego. Czynność powtórzyć. Posypać żółtym serem. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez ok. 45 minut.
Komentarze