makaronowa zapiekanka z kurczakiem i mozzarellą

4.49 (174 ocen)

  • 40 min

Delikatna i bardzo sycąca.

  • 40 min

Składniki:

  • 300 gramów makaronu średniej wielkości ( u mnie świderki)
    3 średnie filety drobiowe ugotowane w przyprawach lub upieczone
    350 gramów pieczarek
    400 gramów brokułów
    2 średnie cebule
    125 gramów mozzarelli ( standardowa kulka)
    zalewa:
    400 gramów śmietany kwaśnej 12% lub 18%
    3 jaja
    sól, pieprz
    3 łyżki drobno startego parmezanu (opcjonalnie)
    sól, pieprz
    dodatkowo do zapiekanki:
    sól, pieprz cayenne lub ostra i słodka papryka
    siekana bazylia (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

4.49 (174 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Makaronowa zapiekanka z kurczakiem i mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • krok 1 1. Brokuła dzielimy na różyczki, myjemy, gotujemy na pół twardo w lekko osolonej wodzie, odcedzamy.
    Pieczarki myjemy, osuszamy, kroimy na plasterki, smażymy razem z cebulą pokrojoną w piórka, pod koniec smażenia całość lekko solimy.
    Filety kroimy w kostkę.
    Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, odcedzamy.

    Naczynie żaroodporne smarujemy olejem, na dno wykładamy makaron, na makaron pieczarki z cebulą, rozprowadzamy, następnie układamy brokuły i kawałki kurczaka.
  • krok 2 2. Śmietanę miksujemy krótko z jajami, dodajemy przyprawy, ewentualnie parmezan (polecam) i polewamy zapiekankę. Na wierzchu układamy mozzarellę pokrojoną w plasterki.
  • 3. Zapiekankę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiekamy około 30 minut.
    Tuż przed podaniem zapiekankę możemy posypać siekaną bazylią.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brokuły Kurczak Makaron Mozzarella Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować